Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

A puffadásért nem a glutén felel?

A búzában, árpában és rozsban található glutént jó ideje összefüggésbe hozzák a puffadással, hányingerrel és gyomorgörcsökkel, és sok híresség, köztük Gwyneth Paltrow színésznő is, kerüli a fogyasztását. A legújabb kutatás szerint azonban nem feltétlenül ez a ludas; a puffadásért a gyümölcsök, a hüvelyesek, sőt a gyakori édesítőszerek lehetnek a felelősek.

Peter Gibson, a Monash Egyetem és a melbourne-i Alfred Kórház professzora az elsők között állította, hogy a gluténérzékenység állhat a puffadás hátterében. Most azonban már úgy véli, hogy ezeket a tüneteket valójában a FODMAP nevű rövidláncú szénhidrátok okozzák, amelyek sok gluténtartalmú élelmiszerben is előfordulnak. A Business Insider legújabb számában a professzor elmondta, hogy ezek a szénhidrátok a bélrendszerben megerjednek, ami azt jelenti, hogy folyadékot vonnak be, és gázok termelődnek. Ez pedig puffadást, flatulenciát, gyomorrontást és egyéb tüneteket okoz.

Gibson professzor így nyilatkozott a jelenségről: „Az a probléma, hogy a búza nem csak glutént tartalmaz, hanem FODMAP szénhidrátokat is, amiről kimutattuk, hogy nagyon jelentős forrása az irritábilis bél szindrómában szenvedő betegek tüneteinek. Ahol a glutént hibáztattuk, valószínűleg a FODMAP-ek szerepeltek jelentősebb kórokként.”

A magas FODMAP tartalommal rendelkező élelmiszerek közé tartozik a méz, az alma, a körte, a barack, a vöröshagyma, a fokhagyma, a káposzta, a babfélék és az olyan édesítőszerek, mint például a szorbitol. Ebbe a csoportba tartozik ezen kívül a tej, a fagylalt, a joghurt, a brokkoli, a tészta, a keksz, a görögdinnye, a lencse és a csicseriborsó is.

A King’s College Kórházban végzett kísérlet azt is kimutatta, hogy a csökkentett FODMAP tartalmú diétát követő emberek 75 százaléka tapasztalta a tünetek enyhülését.

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe a következő cikket is:

A FODMAP étrend nem fogyókúra, de segít IBS-ben