Ingerlékeny gyomor – van segítség

Egyre többen szenvednek olyan betegségben, amelyre az orvosok nem találnak okot: ez az ingerlékeny gyomor. A betegség olyan nem specifikus tünetekkel társul – gyomorfájdalom, puffadás vagy émelygés –, amelyek megnehezítik a diagnosztizálást. De még ha nem is könnyű diagnosztizálni az irritábilis gyomrot, számos tipp segíthet enyhíteni a tüneteket.

Friss tárkony, ecet és tinktúra

A népi gyógyászatban a tárkonynak a bélrendszert gyógyító hatást tulajdonítanak. Sok keserűanyagot tartalmaz, amelyek serkentik a gyomorsav-termelést, segíti az emésztést, a puffadás leküzdését, nyugtatja a gyomorgörcsöket. Illóolajai külsőleg melegítő és vérkeringést javító hatásúak. Összerágva állítólag szünteti a fogfájást, mivel elzsibbasztja a szájat.

Rostok: egyen többet, de fokozatosan

A rostok nem hiányozhatnak étrendünkből. Biztosítják, hogy a széklet lágy maradjon, hatékonyan megakadályozzák a székrekedést. A felnőtteknek kb. 30 g rostot kell fogyasztaniuk naponta, pl. olyan ételekkel, mint a teljes kiőrlésű gabona, gyümölcs, zöldség. A túl sok rost azonban puffadást okoz, és az ásványianyag-háztartásban is felléphetnek problémák.

Puffadás, hasfájás – levegő a hasban

Hasfájás, puffadás, teltségérzet – olyan, mintha levegő lenne a hasunkban, ami feszít, kényelmetlen. A panaszok gyakran kiadós étkezések után jelentkeznek. A levegő a gyomorban és a belekben teljesen normális, hiszen az egész gyomor-bél traktus üreges szerv. Ha gyorsan eszünk, megtörténhet, hogy sok levegőt nyelünk, ettől az ember felfúvódottnak érzi magát.

Tanácsok a jó emésztéshez

A jó közérzethez nagyban hozzájárul a jó emésztés. A puffadás, székrekedés vagy éppen a hasmenés egyrészt igen kényelmetlen, néha pedig súlyos panaszokat okozhat. Az ideiglenes emésztési zavarok általában ártalmatlanok, okuk lehet a rossz táplálkozás vagy a mozgás hiánya. Lássuk, hogyan tudjuk kézben tartani és házilag orvosolni az emésztési problémákat!

Gyomorbarát karácsony

Az adventi és karácsonyi szezonban többet megengedünk magunknak. A sütemények, forralt bor és sültek, amiket minden év decemberében lenyomunk a torkunkon, nem csoda, hogy az előbb-utóbb puffadást, felfúvódást és gyomorégést okoznak. Eláruljuk, hogyan úszhatja meg gyomorproblémák nélkül a karácsonyi szezont, és mi segít, ha mégis túlzásba vitte.

A puffadásért nem a glutén felel?

A búzában, árpában és rozsban található glutént jó ideje összefüggésbe hozzák a puffadással, hányingerrel és gyomorgörcsökkel, és sok híresség, köztük Gwyneth Paltrow színésznő is, kerüli a fogyasztását. A legújabb kutatás szerint azonban nem feltétlenül ez a ludas; a puffadásért a gyümölcsök, a hüvelyesek, sőt a gyakori édesítőszerek lehetnek a felelősek.

Hat tudományos módszer az ünnepi puffadás megelőzésére

Ne feledjük, hogy az „ünnepek” tulajdonképpen három napot jelent, nem Mindenszentektől Szilveszterig tart! Ráadásul mindenkinek az a legfontosabb, hogy jól érezze magát. Hiszen milyen jó érzés, amikor a régen látott rokonok megdicsérik az alakunkat, vagy a családorvosunk kellemesen meglepődik a jó vérképünktől… ne vigyük hát túlzásba az evést-ivást.

Puffadás, gyomorégés helyett: tippek a jobb emésztésért

A rohanó életvitel, a helytelen étkezés, a stressz és a kevés mozgás miatt sokan küzdenek emésztési panaszokkal. Gyakran a túl gyorsan, vagy az egyszerre elfogyasztott túl nagy mennyiségű étel a gond, de a mozgáshiány, vagy a túlsúly is fokozhatja a tünetek erősségét, gyakoriságát. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológusnak, a Budai Allergiaközpont orvosának segítségével áttekintjük a leggyakoribb problémákat és kezelésükkel kapcsolatban is igyekszünk megoldást kínálni.

Puffadás: kellemetlen, fájdalmas

A puffadásnak számos oka lehet, ám ezek egyszerű eszközökkel többnyire kezelhetők, sőt meg is előzhetők. Gyakran jelentkezik sietős evés vagy ivás után, vagy mert a gyomor-bélszakaszban emésztési problémák vannak. A hüvelyeseket és más zöldségféléket is tartalmazó bőséges étkezés gyakran a terhelhetőség határára viszi a beleket. Ha mindehhez még túlzott alkohol-, nikotin-, vagy kávéélvezet is társul, a puffadás szinte előre programozott. Az édességet, cukrot ugyan lebontják a bélbaktériumok, ez azonban jelentős gézképződéssel jár.