Friss tárkony, ecet és tinktúra

A népi gyógyászatban a tárkonynak a bélrendszert gyógyító hatást tulajdonítanak. Sok keserűanyagot tartalmaz, amelyek serkentik a gyomorsav-termelést, segíti az emésztést, a puffadás leküzdését, nyugtatja a gyomorgörcsöket. Illóolajai külsőleg melegítő és vérkeringést javító hatásúak. Összerágva állítólag szünteti a fogfájást, mivel elzsibbasztja a szájat.

Frissen vagy szárítva?

Szárítva a növény ugyan megtartja jótékony tulajdonságait, az ízét azonban megváltoztatja. Ideális esetben tehát a tárkonyt neveljük magunk akár a kertben, akár az ablakban, vagy az erkélyen. Ha ezt a mediterrán növényt napos helyen tartjuk, és eléggé védve van a hidegtől, akkor hosszú ideig megőrizhetjük és élvezhetjük.

A tárkony és az egészség

  • A tárkony hatékony segítség az allergiás légúti betegségek ellen.
  • Segíti az emésztést.
  • Hírneve afrodiziákumként valószínűleg hamis, de a menstruációt szabályozó képessége bizonyított.
  • Nyugtató hatású, segíti a jó alvást.
  • Végül, de nem utolsósorban, a tárkony fontos C-vitamin forrás.

Hogyan fogyasszuk?

A tárkony friss leveleit bármilyen salátához adhatjuk, miután finomra felaprítottuk.

Készíthetünk tárkonyecetet is, amely illatosítja és ízesíti a salátákat. Tegyen két ágacska tárkonyt 1 liter fehérborecetbe vagy almaborba, és hagyja 3 hétig érni.

A tárkony illóolaja hasznos lehet például légzőszervi allergia vagy nyugtalan alvás esetén.

Készíthet alkoholos tinktúrát is: tegyen egy üvegbe kb. 300 gramm friss tárkonyt. Öntsön rá 1 liter alkoholt (pálinkát vagy vodkát) és zárja le légmentesen. Hagyja 15 napig érni, ezután többféle módon használhatja fel:

  • nádcukor hozzáadásával (kb. hatvan darab cukor/1 liter). Ízletes, de továbbra is erős alkoholos italt kapunk, amelyet mérsékelten kell fogyasztani.
  • öntsön néhány csepp tárkonyos tinktúrát egy darab cukorra, majd várjon kb. 1 órát, mielőtt elfogyasztja, hogy az alkohol elpárologjon.

A felhasználással kapcsolatos óvintézkedések

A terhes nők kerüljék a tárkony nagy adagokban történő fogyasztását. Ami a tárkony illóolaját illeti, ez gyermekek számára tilos, és idősek is csak alkalmanként fogyasszák.

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Mire jó a tárkony?