Ingerlékeny gyomor – van segítség

Egyre többen szenvednek olyan betegségben, amelyre az orvosok nem találnak okot: ez az ingerlékeny gyomor. A betegség olyan nem specifikus tünetekkel társul – gyomorfájdalom, puffadás vagy émelygés –, amelyek megnehezítik a diagnosztizálást. De még ha nem is könnyű diagnosztizálni az irritábilis gyomrot, számos tipp segíthet enyhíteni a tüneteket.

Az ingerlékeny gyomor, vagy más néven „nem fekélyes diszpepszia” a felső hasi diszkomfort együttes kifejezése, amelynek oka nem található képalkotó vagy laboratóriumi vizsgálatok során.

Az ingerlékeny gyomor legfontosabb tünetei a has középső, felső részénél jelentkező határozatlan időtartamú panaszok. A betegséget akkor diagnosztizálják, ha az esetleges egyéb betegségekre vonatkozó összes vizsgálat negatív.

A betegség okaként gyakran figyelembe kell venni a pszichológiai stresszt és a stresszhelyzeteket, ezért beszélünk „stresszes gyomorról”. A mentális betegségek, például a depresszió és a szorongás okozta rendellenességek szintén lehetnek okai.

Az „érzékeny gyomor” gyakran az irritábilis bél szindrómával (IBS) összefüggésben fordul elő. Ezt a betegséget hasi fájdalom és/vagy széklet-rendellenességek jellemzik, amelyekre szintén nem található konkrét ok.

Az ingerlékeny gyomor szindróma sokrétű okai

Az irritábilis bél szindróma esetén „érzékeny” vagy „ideges” gyomorról is beszélünk, mivel a felső emésztőrendszeri idegrendszer érzékenyebb mind a külső, mind a belső ingerekre, mint egészséges embernél. A gyomor érzékenyen reagálhat különösen a gyomorsavra, a betegség kialakulását serkenti például a koffein, ami azt jelenti, hogy a kávéfogyasztás negatív hatással lehet a gyomor és a bél egészségére. Az Aspirin gyógyszer a gyomor nyálkahártyáját is károsíthatja azáltal, hogy csökkenti a nyálkahártyát védő hormonok termelését.

Egy másik lehetséges ok a gyomor mozgásának rendellenessége. A gyomor elégtelen mozgása miatt az étel hosszabb ideig marad a gyomorban, és tipikus panaszok alakulhatnak ki.

Szóba kerül a Helicobacter pylori baktériummal való fertőzés is. Ez a baktérium megtelepszik a gyomorban, és gyulladást okozhat benne.

Milyen tünetei vannak az ingerlékeny gyomornak?

Az irritábilis gyomor lehetséges tünetei a következők:

  • felső hasi fájdalom, gyomorfájdalom vagy nyomás a gyomorszájban
  • hányinger
  • telítettség érzése
  • böfögés
  • hányás, az étel nem marad a gyomorban
  • hasi görcsök
  • puffadás
  • gyomorégés
  • gyors jóllakottság étkezés közben
  • éhségérzet, egyidejűleg csökkent étvágy
  • a zsíros ételek már nem tolerálhatók

A hasi fájdalom gyakran nem lokalizálható, és még a hátba is kisugározhat.

Mi szól a klasszikus irritábilis gyomor szindróma ellen?

Míg az irritábilis gyomor csak más betegségek kizárásával diagnosztizálható, vannak olyan tünetek is, amelyek általában az irritábilis gyomor diagnosztizálása ellen szólnak.

  • láz
  • súlycsökkenés az állandó táplálékfelvétel ellenére
  • éjszakai izzadás
  • éjszakai hasmenés
  • fekete széklet

Ezek a tünetek általában más betegségeket jeleznek. A fekete széklet például a felső gyomor-bél traktus, különösen a gyomor, a vékonybél vagy a nyelőcső vérzésének következménye lehet. De akkor is fekete lesz a széklet, ha vastablettákat szedünk.

A láz, a fogyás és az éjszakai izzadás az orvostudományban „B-szimptómákként” foglalhatók össze, és ezek fertőzésekkel és rákkal lehetnek kapcsolatban.

Az éjszakai hasmenés krónikus bélgyulladásra utalhat. Ezt a kolonoszkópia során vett minták mikroszkópos vizsgálatával lehet diagnosztizálni.

Az irritábilis gyomor szindróma tünetei sokrétűek, és egyedi diagnózist igényelnek.

Diagnosztizálás – nincs klasszikus teszt

Az ingerlékeny gyomor megállapítására kizárásos diagnózist használnak. Ez azt jelenti, hogy nincs klasszikus teszt a betegség diagnosztizálására, és csak akkor lehet irritábilis gyomor szindrómáról beszélni, ha a panaszok szervi okát kizárták.

Ebből a célból vizsgálatokat végeznek, például a has ultrahangos vizsgálatát, gyomortükrözést, székletvizsgálatot és/vagy a vér laboratóriumi vizsgálatát. Csak ha a tünetek legalább három hónapja fennállnak, és az orvos által végzett vizsgálatok nem adnak eredményt, akkor lehet az irritábilis gyomor szindrómát a diagnosztizálni.

A helyes táplálkozás: zsírtalan és friss

Az ingerlékeny gyomor terápiája többek között dietetikai módszereket foglal magában. A panaszokat fokozó ételeket (például zsíros ételeket) el kell hagyni. A kisebb mennyiségű, de gyakoribb étkezés gyakran pozitív hatással van a gyógyulásra. Az étkezési szokások megváltozása gyakran segíthet enyhíteni a panaszokat. Ügyeljen arra, hogy a lehető legfrissebb ételeket fogyassza, és amennyire csak lehetséges, tartózkodjon a készételektől.

A párolt zöldségeket és sovány húsokat (például pulyka- és csirkehús), a főtt rizst és tésztát, valamint az alacsony zsírtartalmú kolbászt, sajtot és halat általában lehet enni.

A diéta speciális formája, amellyel sok érintettnek jó tapasztalata van, az úgynevezett alacsony FODMAP-diéta, amelyben a különféle nehezen emészthető, többszörös cukrokról kell lemondani. Az alacsony FODMAP-diéta már nagyon sikeres az irritábilis bél terápiájában, és segíthet az irritábilis gyomornál is. Néhány olyan termék, amelyről e diéta alatt le kell mondani, a következő:

  • laktóz (tejtermékekben)
  • fruktóz (gyümölcsben és sok üdítőitalban)
  • néhány gabonaféle
  • hüvelyesek

Hat-nyolc héten keresztül teljesen le kell mondani a nehezen emészthető ételekről, majd fokozatosan, lépésről lépésre újra beilleszthetők az étrendbe.

Miről kell lemondani?

Rosszul tolerálhatók a következők:

  • általában a magas zsírtartalmú ételek
  • puffadást okozó ételek, például fokhagyma, hüvelyesek, hagyma és káposzta
  • erős ételek
  • koffein és Aszpirin

Ami igazán segít, az egyénileg különböző

Annak érdekében, hogy megtudja, mi tolerálható, ajánlott úgynevezett tüneti naplót vezetni. Naponta kell dokumentálni az ételeket és az okozott panaszokat, hogy felfedje a kapcsolatot bizonyos ételek és az azt követő tünetek között. A megfelelő ételektől való későbbi lemondással erősíthető a „gyenge gyomor”, és ez javíthatja a tüneteket. Ezért az irritábilis gyomor szindrómától való megszabaduláshoz mindenekelőtt az életmód és az étkezési szokások következetes megváltoztatására van szükség.

Az étrend kiigazításán kívül kerülni kell a gyomorirritációt, valamint a nikotin és az alkohol fogyasztását. A túlsúly is elősegítheti a „gyenge gyomor” állapotát, ezért tanácsos sportolni és elegendő mozgást végezni, hogy megbirkózzon a lehetséges túlsúllyal és az esetleges mentális stresszel.

Milyen házi szerek segíthetnek?

A tea az egyik otthoni szer, amely segíthet. De melyik tea a legjobb az irritábilis gyomor szindróma esetén? Különösen a kamilla, a menta, az édeskömény vagy a zsálya tea segíthet megnyugtatni a gyomrot és enyhíteni a görcsöket. Ezenkívül meleg vizes palack vagy egy könnyű gyomormasszázs segíthet akut panaszok esetén.

Az irritábilis gyomor szindrómával kapcsolatos panaszok egy vagy két hónap elteltével a betegek több mint felénél eltűnnek vagy javulnak, ha diétát követnek, és esetleg felírt gyógyszereket szednek. A gyógyszer abbahagyása után azonban a tünetek visszatérhetnek. A legtöbb esetben a kezelés alatti tünetek nem tűnnek el teljesen, de jelentősen javulnak.

A betegség prognózisa többnyire kedvező, mivel általában nem fordul elő súlyos másodlagos betegség vagy szövődmény. Ha az étrend átállítását következetesen betartjuk, és stresszmentes életmódot lehet elérni, az ingerlékeny gyomor néhány hónapon belül jelentősen javulhat, további következmények nélkül.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A FODMAP étrend nem fogyókúra, de segít IBS-ben