Ingerlékeny gyomor – van segítség

Egyre többen szenvednek olyan betegségben, amelyre az orvosok nem találnak okot: ez az ingerlékeny gyomor. A betegség olyan nem specifikus tünetekkel társul – gyomorfájdalom, puffadás vagy émelygés –, amelyek megnehezítik a diagnosztizálást. De még ha nem is könnyű diagnosztizálni az irritábilis gyomrot, számos tipp segíthet enyhíteni a tüneteket.

Gyomorfájás: a gyomor gyógynövényi jótevői

Legyen szó akár stressz okozta gyomorfájásról vagy zsíros étkezés utáni görcsökről, a gyógyító növények jótékony tulajdonságai – például gyógyteák formájában – gyakran enyhítik a gasztrointesztinális panaszokat. A kertünkből vagy a mezőről származó számos természetes forrás, gyógynövény segíthet. Nézzük a gyomorproblémák elleni tíz leghatékonyabb gyógyfüvet!

Mit (t)együnk, ha fáj a gyomrunk?

Ha nincs komoly betegségünk, számos házi szer segíthet gyomorfájás ellen. Ha az ok pszichikai problémákban rejlik, sürgősen változtassunk a körülményeken, mert a stressz gyomorfekélyhez vezethet. Kerüljük a rohanást mind a munkában, mind a privát szférában, gondoskodjunk a pihenésről és kikapcsolódásról. Próbáljuk ki például a jógát vagy a tai chit.