Gyomorfájás: a gyomor gyógynövényi jótevői

Legyen szó akár stressz okozta gyomorfájásról vagy zsíros étkezés utáni görcsökről, a gyógyító növények jótékony tulajdonságai – például gyógyteák formájában – gyakran enyhítik a gasztrointesztinális panaszokat. A kertünkből vagy a mezőről származó számos természetes forrás, gyógynövény segíthet. Nézzük a gyomorproblémák elleni tíz leghatékonyabb gyógyfüvet!

1. Keserű tatárvirág: szabályozza a gyomorizomzatot

Ez a gyógynövény görcsoldó hatást gyakorol a gyomorizomzatra, de egyben serkenti annak mozgékonyságát. Éppen ezért a keserű tatárvirág bevált növényi gyógyszer gyomorgörcsök, telítettség és puffadás ellen. Ezenkívül megvéd a gyomorfekélytől és a gyomor-béltraktus gyulladásaitól, megelőző hatást fejt ki gyomornyálkahártya-gyulladás és gyomorégés esetén.

2. Angyalgyökér: oldja a gyomorgörcsöt

Aki telítettség érzésétől és puffadástól szenved, az megnyugtathatja gyomrát az angyalgyökérrel. A gyógyító gyökér illóolajai és keserű alkotóelemei feloldják a bél- és gyomorgörcsöket, ezáltal enyhítik a puffadást és a telítettség érzését, valamint antimikrobiális hatásuk is van.

Tea vagy gyógynövény-kiegészítők részeként az angyalgyökér kifejtheti gyulladáscsökkentő hatását és megakadályozhatja a gyomorfekély kialakulását.

Ez a gyógynövény étvágynövelőként is szolgál, ha az éhségérzet gyomorproblémák miatt elmarad.

3. Kamillavirág: a klasszikus

A kamilla valószínűleg a leginkább kipróbált és tesztelt gyógynövény gyomorhártya-gyulladás ellen és a gyomor-béltraktus megnyugtatására, ezért ajánlott kamillateát inni hasmenés és gyomor-bélrendszeri betegségek esetén.

A kamilla jótékony és gyógyító növényi kivonata görcsoldó hatású, és megnyugtatja a gyomrot és az idegeket, emellett szabályozza a gyomorsav termelődését, gyulladáscsökkentő és gyomorfekélyt megelőző hatású.

4. Köménymag: segít gyomorgörcsöknél és puffadásnál

Sok emésztést elősegítő gyógykeverék tartalmaz köményt. Nem véletlenül, mert a Távol-Kelet gyógyító fűszere szabályozza a gyomorsav-termelést, és megakadályozza a gyomorgörcsöket és a kólikát. A növény magjában lévő illóolajok csökkentik a bélben lévő fermentációs gázok képződését, és így a puffadás ellen hat. Ha túlzottan zsíros ételek fogyasztása után gyomorpanaszok és gyomorgörcsök jelentkeznek, a köménytea segíthet.

5. Máriatövis: véd a gyomorfekély ellen

A máriatövisnek különleges gyógyító hatása van: megvédi a sejteket és megakadályozza a gyomorfekély kialakulását. Ezenkívül szabályozza a gyomorsav termelését és segít gyomorgörcsök esetén. Májvédő hatását az orvostudomány is elismeri.

6. Citromfű: nyugtalan gyomor esetén

Irritált gyomor esetén a citromfű levelei segíthetnek, összetevői pihentető és fájdalomcsillapító hatást fejtenek ki a gyomorra. A citromfű leveleiből frissen készült tea serkenti az epefolyadék képződését és ismét mozgásba hozza a lassú emésztést.

7. Mentalevelek: aromás frissesség a gyomornak

Frissítő íze alapján a borsmenta valóságos csodaszer émelygés és gyomorgörcs esetén. A borsmenta tea élvezete megakadályozza a gyulladásokat a gyomorban és megelőzi a gyomorfekélyt.

Gastritis (gyomorhurut) esetén a mentát csak mérsékelten szabad élvezni, mert magas mentoltartalma irritálhatja a gyomrot.

8. Vérehulló fecskefű: lendületbe hozza a renyhe gyomrot

Ez a gyógynövény elősegíti a gyomor aktivitását. A benne található keserűanyagok, alkaloidák és flavonok nyugtató és görcsoldó hatásúak, ugyanakkor serkentik az egész emésztőrendszert.

Vigyázat: az alkaloidái miatt a fecskefű mérgező növény, ezért nem szabad közvetlenül felhasználni, hanem csak gyógynövény-készítményekben vagy homeopátiás gömböcskék formájában.

9. Édesgyökér: nyugtató a gyomornak

Az édesgyökér gyógyító kivonatai oldhatják a gyomorgörcsöket és a gyomorfekély kialakulása ellen hatnak, szabályozzák a gyomorsav képződését.

Az édesgyökér a medvecukor alkotórészeként is ismert, de a cukorkának nincs gyógyhatása.

10. Édeskömény: gyomorgörcs és puffadás ellen

Az egész Közép-Európában ismert gyógynövény magas kálium- és illóolajtartalmú, ami nyugtatóan hat a gyomor-béltraktusra. Enyhe ízének köszönhetően az édeskömény teát puffadás és telítettség érzésének enyhítésére adják csecsemőknek és kisgyermekeknek.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha többet szeretne tudni a gyógyfüvekről, keresse fel Gyógynövénykeresőnket!

Gyógynövénykereső

Ha szívesen olvasna további gyógynövényekről, ill. gyógyteákról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Tíz kedvelt gyógytearecept