Tíz kedvelt gyógytearecept

Legyen szó nátháról, gyomorbántalmakról, torokgyulladásról vagy alvási nehézségekről, bátran hívjuk segítségül a gyógyító italokat. A gyógyteák nagy segítséget jelenthetnek a gyógyszerek helyett vagy mellett. Hogy a sok tea között jobban eligazodjunk, kiválasztottuk a tíz legkedveltebb gyógynövényt, és egy-egy könnyen elkészíthető receptet is ajánlunk hozzájuk.

Édeskömény

Az édeskömény elsősorban a köhögéssel járó tünetek enyhítésére szolgál, de nagyon jó gyomorbántalmak és emésztési panaszok esetén is. A növény magjait használják fel a belőle készített gyógytea elkészítéséhez, abban rejlik az erő.

Recept: Az összetört, összemorzsolt édeskömény-magvakat öntsük le forró vízzel, majd tíz perc után szűrjük le. Hagyjuk kihűlni, és legalább öt-hat csészével fogyasszunk belőle naponta. Ha szeretnénk, nyugodtan ízesítsük a teát citrommal vagy mézzel.
Fontos: Tényleg várjuk meg, míg a keverék kihűl, főleg akkor, ha gyomorbántalmaink, emésztési zavaraink vannak, mert a forró ital csak ront a helyzeten.

Palástfű

A palástfüvet azoknak ajánljuk, akik menstruációs görcsöktől vagy a változó kor tüneteitől szenvednek, de nagyon hatásos hasmenés esetén is. Fontos azonban, hogy terhesség esetén kerüljük ennek a növénynek a fogyasztását.

Recept: 2 tk palástfüvet 1 csésze hideg vízzel öntsünk le, majd forraljuk fel. Tíz perc után vegyük le a főzetet a lángról és szűrjük le. Naponta 1-3 csészével fogyasszunk belőle.

Csipkebogyó

A gyönyörű piros bogyók tele vannak C-vitaminnal, éppen ezért nem meglepő, hogy gyors segítséget nyújtanak nátha, torokfájdalom, megfázás esetén.

Recept: 2 tk szárított bogyót öntsünk le egy csésze hideg vízzel, majd az egészet forraljuk fel. Öt perc után vegyük le a főzetet tűzről és szűrjük le. Naponta 3-4 csészével fogyasszunk belőle, édesítsük mézzel, citrommal.
(Más források szerint a C-vitamin tartalom a főzéssel elvész, ezért a felaprított csipkebogyót egy éjszakán át áztassuk hideg vízben, és fogyasztás előtt csak langyosítsuk meg – a szerk.)

Kamilla

A kamillavirágból készített tea szinte minden gyulladást csökkent, enyhít, a szemgyulladástól kezdve a megfázáson át, egészen az arcüreggyulladásig.

Recept: 2 tk kamillát öntsünk le egy csésze forró vízzel, majd tíz perc után szűrjük le. 2-5 csészét nyugodtan fogyasszunk belőle egy nap. Akinek nagyon ízetlen a tea, tehet bele mézet és citromot is.

Levendula

Aki stresszes és éppen nehezebb időszakon megy át, a levendulát válassza. A lila virágokkal büszkélkedő növény nagyon hatásos a belső nyugtalanság és az alvászavarok enyhítésére, éppen ezért az a legjobb, ha este, lefekvés előtt isszuk.

Recept: 2 tk levendulavirágot öntsünk le 1 csésze forró vízzel, majd hagyjuk állni tíz percig. Ezután szűrjük le és fogyasszuk bátran akár mézzel is.

Hársfavirág

A hársfa virágja vizelethajtó, nyugtató és gyulladáscsillapító is, éppen ezért számos probléma, betegség enyhítésére szolgál.

Recept: 1 tk hársfavirágot öntsünk le 1 csésze forró vízzel, majd öt perc után szűrjük le. Maximum két csészével fogyasszunk belőle egy nap.

Majoránna

Ha náthásak vagyunk, esetleg emésztési problémákkal, gyomorfájdalommal küzdünk, akkor a legjobb, ha majoránnából készítünk teát. Jó hír, hogy már egészen kicsi gyerekeknek is adható, nagyon gyorsan és hatásosan csillapítja a náthát.

Recept: 2 tk szárított majoránnát öntsünk le egy csésze forró vízzel, majd öt perc után szűrjük le. Naponta két csészénél többet ne fogyasszunk a teából, és ha lehet, akkor ne ízesítsük semmivel.

Méhfű

A méhfűből készült főzetek elsősorban keringési zavarok esetén hatásosak, de – bármilyen meglepő is – szorongásos problémák enyhítésére is használják, elsősorban gyermekkorban.

Recept: 2 tk szárított méhfűlevelet öntsünk le egy csésze forró vízzel, majd tíz perc után szűrjük le. 2-3 csészével nyugodtan fogyasszunk belőle naponta.

Borsmenta

Akinek hányingere van, hányt vagy csak émelyeg, borsmentateát igyon, ez ugyanis nyugtatólag hat a háborgó gyomorra. Fontos azonban, hogy ne forrón igyuk meg a főzetet, hanem inkább langyosan és ha lehet, ne ízesítsük semmivel.

Recept: 2 tk borsmentát öntsünk le 1 csésze forró vízzel, majd tíz perc után szűrjük le. Naponta 3 csészével bátran fogyasszunk belőle, de csak lassan, kanalazva.

Zsálya

Puffadásra a legjobb segítség a zsályából készített tea. Egy-két csészét megiszunk belőle és sokkal jobban leszünk, felgyorsul az emésztés, és megszűnnek a puffadással járó kellemetlen tünetek.

Recept: 2 tk zsályát öntsünk le 1 csésze forró vízzel, majd tíz perc után szűrjük le. A legjobb, ha étkezés után fél órával fogyasztjuk, naponta nyugodtan igyunk meg belőle három csészével.

(Németből fordította: Sophie)

Ha szeretne további gyógynövényekről olvasni, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Gyomorfájás: a gyomor gyógynövényi jótevői