Puffadás, hasfájás – levegő a hasban

Hasfájás, puffadás, teltségérzet – olyan, mintha levegő lenne a hasunkban, ami feszít, kényelmetlen. A panaszok gyakran kiadós étkezések után jelentkeznek. A levegő a gyomorban és a belekben teljesen normális, hiszen az egész gyomor-bél traktus üreges szerv. Ha gyorsan eszünk, megtörténhet, hogy sok levegőt nyelünk, ettől az ember felfúvódottnak érzi magát.

A bélflóra baktériumai, mint például a lactobacillusok levegőt termelnek a bélben. Ezek feladata lebontani az élelmiszert. Eközben emésztési gázok is keletkeznek. Hogy mennyi levegő van az emésztési folyamatban, függ a táplálék összetételétől és attól, hogy mennyire könnyű vagy nehéz ezeket megemészteni. Magas rosttartalmú ételek, mint a gabona, alig bomlanak le a gyomorsavtól és emésztetlenül kerülnek a vastagbélbe, ami még több munkát ad a bélbaktériumoknak.

Segít a mozgás, a melegNormális esetben a keletkező levegőt egyszerűen kilélegezzük, bekerül a véráramba, vagy ürül a végbélen keresztül, ami néha puffadásban nyilvánul meg. Keletkezése után legkésőbb fél órával a levegő elhagyja a testet az említett utakon. Ha a bél átjárhatósága zavart, a levegő felhalmozódik, és hasfájást, puffadás okoz.

Mi az oka a bélben lévő sok levegőnek?

A bél természetes baktériumflórája könnyen változik. A bél közvetlen kapcsolata a külvilággal gyakran a fertőzés első támadási pontja. Ezek kivédése nehéz, a testidegen baktériumok elszaporodhatnak. Ezek a „rossz” baktériumok erjedési és rothadási gázokat termelnek, és hasi fájdalmakat, hasmenést okoznak.

A bélflóra kibillenhet egyensúlyából bizonyos gyógyszerek, helytelen táplálkozás és krónikus betegségek hatására is. Az utóbbinál mindenekelőtt a hasnyálmirigy, a máj és az epehólyag érintettségére kell gondolni. Veszélyes és hirtelen fellépő probléma a bélelzáródás, ezt hányás és hasi fájdalom kísérheti. Élelmiszer-intolerancia is képezhet levegőt a hasban. Az ilyen intolerancia súlyos emésztési zavart, hasi fájdalmat és hányingert okoz. Gyakran okoz intoleranciát a glutén, fruktóz és a laktóz.

Mi a teendő?

  • A táplálkozás felülvizsgálata: tartózkodjunk a puffadást okozó élelmiszerektől, például a nyers zöldségektől vagy zsíros hústól. A szénsavas italok fogyasztása sem javasolt. Egyen naponta ötször kis adagokban, igyon legalább két litert naponta, és hagyjon elegen időt az evésre.
  • A mozgás elűzi a levegőt a bélből: egy rövid séta vacsora után serkenti az emésztést és megkönnyíti a levegő eltávolítását. Relaxációs gyakorlatok, a jóga és autogén tréning is segíthet.
  • A meleg cseresznyemagos zacskó vagy forró vizes palack megnyugtatja a túlterhelt beleket. A hő ezen kívül segít hasfájás ellen.
  • Hasznos gyógynövények: gyógyteák, pl. kömény, édeskömény, ánizs és kamilla jó görcsoldók.
  • Ha minden kötél szakad, akkor orvoshoz kell fordulni. A hosszan tartó emésztőrendszeri tüneteket meg kell vizsgálni, hogy kizárjuk a szervi okokat.

(Németből fordította: Koncz László)