Tanácsok a jó emésztéshez

A jó közérzethez nagyban hozzájárul a jó emésztés. A puffadás, székrekedés vagy éppen a hasmenés egyrészt igen kényelmetlen, néha pedig súlyos panaszokat okozhat. Az ideiglenes emésztési zavarok általában ártalmatlanok, okuk lehet a rossz táplálkozás vagy a mozgás hiánya. Lássuk, hogyan tudjuk kézben tartani és házilag orvosolni az emésztési problémákat!

Sárgarépaleves hasmenés ellen

A sárgarépaleves bevált házi szer hasmenés ellen csecsemőknél és gyermekeknél, hatékonyságát még tanulmányok is bizonyították. A sárgarépa főzésekor olyan anyagok keletkeznek, amelyek megakadályozzák a baktériumok megtapadását a bélfalon, így azok gyorsabban távoznak.

Az elkészítés egyszerű: 500 g meghámozott répát 1 l vízben egy órán át főzünk, aztán pürésítjük, forralt vízzel ismét feltöltjük 1 l-re, és hozzáadunk 3 g sót.

Görcsöl, puffad? Van segítség!Hasmenéskor nem kell gyógyszereket szedni, ezek ritkán és csak orvosi utasítására szükségesek. Az olyan hatóanyagok, mint a loperamid, akadályozzák ugyan a bélmozgást, de így a baktériumok kiválasztódása is lelassul. Számos gyógynövény van azonban, amelyeket hasmenés ellen lehet használni:

  • áfonya
  • szederlevél
  • vérontó pimpó
  • uzara gyökér
  • mák

Segítség a fűszerszekrényből puffadáskor

Ha dübörög a bél, van néhány házi szer, amely segíthet. Különösen az ánizs és kömény puffadáscsökkentő hatása ismert, de az édeskömény, kamilla és a borsmenta is hatékony. A teák mellett vannak belső használatra különböző borsmenta- és köménymagolaj-készítmények.

Kávé a telítettség érzete ellen

A kávé élénkíti a béltevékenységet, és így segíthet székrekedésnél. Élénkíti a gyomorsav-termelést is, és ezzel a puffadás ellen hat. Ez bizonyos mértékben igaz az alkoholra is, ami ráadásul ellazítja a gyomorizmokat. Ez a hatás azonban csak nagyon kis mennyiségnél mutatkozik, a nagy alkoholtartalom gátolja az emésztést.

A rostok segítik az emésztést

Ügyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségű rostot fogyasszunk. Sok rost van a friss gyümölcsökben és zöldségekben, a teljes kiőrlésű gabonában és a hüvelyesekben. A duzzasztó hatású útifű, búzakorpa és a lenmag serkenti a bélműködést.

Növényi segítség székrekedésnél

A székrekedés ellen is van néhány gyógynövény, például a szenna, ricinusolaj, vagy égerkéreg serkenti az emésztést. Ezek tea vagy kapszula formában gyógyszertárban kaphatók. A savanyú káposzta leve ismert emésztést segítő tulajdonságáról.

Átmenetileg enyhülést hozhatnak székrekedés ellenes gyógyszerek, de ezeket csak rövid ideig szabad használni, mert különben maguk is székrekedést okozatnak.

Figyelmeztető jel lehet

Az emésztési zavarok utalhatnak súlyos betegségre vagy fertőzésre is. Ha a tünetek több mint két hétig fennállnak, akkor orvoshoz kell fordulni. A székletben megjelenő vér, hirtelen jelentkező súlyos hányás, hasmenés és erős hasi fájdalom figyelmeztető jel, ezekkel orvoshoz kell fordulni, amilyen hamar csak lehetséges.

(Németből fordította: Koncz László)