Házi gyógymódok a székrekedés kezelésére

A rostszegény étrend, a kevés mozgás és a folyadékhiány székrekedéshez vezethet. Tartós székrekedés esetén csak az életmód megváltoztatása segít. Ha azonban gyors megoldásra van szükségünk, például azért, hogy egy kiadós étkezés okozta székrekedési problémát megszüntessünk, a házi gyógymódok csodát tehetnek, egyszerűen és hatásosan segítenek.

Rostok: egyen többet, de fokozatosan

A rostok nem hiányozhatnak étrendünkből. Biztosítják, hogy a széklet lágy maradjon, hatékonyan megakadályozzák a székrekedést. A felnőtteknek kb. 30 g rostot kell fogyasztaniuk naponta, pl. olyan ételekkel, mint a teljes kiőrlésű gabona, gyümölcs, zöldség. A túl sok rost azonban puffadást okoz, és az ásványianyag-háztartásban is felléphetnek problémák.

Tigrisbalzsam: régi szer, de sok mindenre jó!

Ma már sokan azt gondolhatják, hogy a tigrisbalzsam elavult, csak a nagymamáink használták. Akik a 80-as évek előtt születettek, tudják, hogy számos előnye, jó hatása van. Az eredeti tigrisbalzsamot Burmában, az 1870-es években, Aw Chu Kin kínai mester készítette, mentolt, mentaolajat, szegfűszeg-olajat, cajeput olajat és kámfort tartalmaz.

Miről árulkodik a székletünk?

A széklet nem olyasmi, amiről szívesen beszélünk, de annak kinézete és állaga igen fontos mutatója az egészségünknek. Bár a széklet színének és konzisztenciájának változása gyakran a táplálkozásnak köszönhető és teljesen ártalmatlan, a széklet néha utalhat betegségre is. Nézzük, mi állhat a háttérben, ha változott a széklet színe, állaga és szaga.

Két új könyv a homeopátiáról

Tanácsadónk, dr. Sebő Zsuzsanna szerkesztésében megjelent két nagyon gyakorlatias, mindennap használható homeopátiás könyv. Az első, a Homeopátia dióhéjban a leggyakoribb panaszokon, kóros állapotokon és tüneteken vezet végig bennünket. A második kötet címe Nőkről nőknek, nőktől, ebben a nőket érintő panaszokra olvashatunk megoldásokat – tabuk nélkül.

Rostok, mozgás a székrekedés ellen

A székletürítés gyakorisága egyénileg különböző és számos tényezőtől függ, pl. a kortól és a táplálkozástól. A napi három ugyanolyan normális, mint háromnaponta egyszer. Székrekedésről akkor beszélünk, ha a székletürítés heti 3-nál ritkább. Ritkán a széklet a vízelvonás következtében keménnyé és szárazzá válik, ami puffadást vagy hasi fájdalmat okozhat.

Svéd ropogós kenyér: fogyáshoz nem jó

A lapos ropogós kenyér Svédországból származik, és egyike a rostban leggazdagabb kenyérfajtáknak. Tápértéke, kalóriája egyedi. Nézzük az egészségi előnyeit és hátrányait és azt, hogyan készíthetünk otthon ilyen finom ropogós kenyeret, amely az üzletekben bizony elég drágán kapható. Nagy előnye, ami miatt már konzerválás előtti időkben is annyira népszerű volt: az eltarthatóság.

Hashajtók: segítség székrekedéskor (2.)

Hashajtó minden olyan anyag, amely felgyorsítja a székletürítést. Székrekedésről beszélünk, ha a székletürítés csak hetente háromszor, erős nyomásra történik. A kémiai hashajtók mellett természetes házi szerek is segíthetnek. Ezek jobban tolerálhatók, és kevesebb mellékhatásuk van. Hashajtót csak a székrekedés kezelésére, és nem fogyáshoz szabad használni.

Hashajtók: segítség székrekedéskor (1.)

Hashajtó minden olyan anyag, amely felgyorsítja a székletürítést. Székrekedésről beszélünk, ha a székletürítés csak hetente háromszor, erős nyomásra történik. A kémiai hashajtók mellett természetes házi szerek is segíthetnek. Ezek jobban tolerálhatók, és kevesebb mellékhatásuk van. Hashajtót csak a székrekedés kezelésére, és nem fogyáshoz szabad használni.

A herpeszvírus krónikus székrekedést okozhat

Meglepő összefüggésre derült fény a székrekedés és a herpeszfertőzés között. Kiderült, hogy a nemi szerveket megtámadó herpeszvírus a gerincvelő idegeibe, majd a vastagbél neuronjaiba jut, és azokat elpusztítja. Ez a károsodás megakadályozza az étel szabad mozgását az emésztőtraktusban, ettől a vastagbél megnagyobbodik, és betegségek alakulhatnak ki.