A herpeszvírus krónikus székrekedést okozhat

Meglepő összefüggésre derült fény a székrekedés és a herpeszfertőzés között. Kiderült, hogy a nemi szerveket megtámadó herpeszvírus a gerincvelő idegeibe, majd a vastagbél neuronjaiba jut, és azokat elpusztítja. Ez a károsodás megakadályozza az étel szabad mozgását az emésztőtraktusban, ettől a vastagbél megnagyobbodik, és betegségek alakulhatnak ki.

A Cell Host and Microbe című szaklapban publikált kutatás arról számol be, hogy látszólag össze nem függő tünetek kísérik sokaknál a herpesz megjelenését: ezek között szerepel a székrekedés és a vizeletürítési nehézség (amikor a hólyag nehezen ürül).

Sokáig nem létezett tudományos magyarázat a problémák egyidejű jelenlétére, de a Howard Hughes Orvosi Intézet kutatása most rávilágított az összefüggésekre.

Vigyázat, könnyen fertőz!Egyelőre csupán egérkísérlet segítségével sikerült bizonyítani a jelenséget, de bizonyos folyamatokat így sikerült megértenünk, amelyek az embernél is relevánsak.

A kulcsfontosságú felfedezés itt az, hogy a vastagbél falán a herpesz fertőzést követően a neuronok is megfertőződnek, és ez krónikus szorulást okozhat.

Amikor tehát az orvosok nem látják át, mi okozza a székrekedést, érdemes megvizsgálni, lehet-e szó herpesz fertőzésről – összegzi a lényeget a kutatást vezető Akiko Iwasaki.

(A nemi herpeszt és az ajakherpeszt ugyanaz a vírus okozza, így könnyedén átterjedhet a fertőzés egyik területről a másikra. Sőt, a kezünk is lehet a közvetítő, ha nem mossuk meg alaposan, miután a fertőzött területhez nyúltunk! – a szerk.)