Házi gyógymódok a székrekedés kezelésére

A rostszegény étrend, a kevés mozgás és a folyadékhiány székrekedéshez vezethet. Tartós székrekedés esetén csak az életmód megváltoztatása segít. Ha azonban gyors megoldásra van szükségünk, például azért, hogy egy kiadós étkezés okozta székrekedési problémát megszüntessünk, a házi gyógymódok csodát tehetnek, egyszerűen és hatásosan segítenek.

Igyunk vizet

A székrekedés kiváltó oka sokszor a folyadékhiány. Székrekedés esetén növeljük napi folyadékmennyiségünket az ajánlott napi 1,5 literről 2-3 literre, egyenletesen elosztva a nap folyamán. Igyunk meg reggel, ébredés után egy pohár vizet vagy gyümölcslevet. Ez székelési reflexet vált ki és serkenti az emésztést.

Masszírozzuk a hasunkat

Reggel, felkelés előtt, kényeztessük magunkat egy kis hasmasszázzsal. Masszírozzuk a hasunkat körkörös mozdulatokkal, az óramutató járásával megegyező irányban.

Igyunk egy pohár kávét

Azoknál az embereknél, akik általában nem, vagy csak nagyon ritkán isznak kávét, a kávé serkentheti a bélműködést, így számukra egy csésze reggeli kávé valódi csodákat tehet székrekedés ellen.

Lenmagolaj

A lenolaj sok értékes tápanyagot tartalmaz és serkenti az emésztést. Ezért érdemes naponta egy evőkanálnyit belekeverni az ételbe, például a reggeli müzlibe. Napi egy evőkanál őrölt lenmag sok folyadékkal szintén felpörgeti az anyagcserét.

Almaecet

Az almaecet jótékony hatását már a nagyanyáink is ismerték. Keverjünk egy evőkanálnyi almaecetet egy pohár langyos vízbe – legjobb, ha mindjárt a reggelihez fogyasztjuk.

Szárított gyümölcsök

Mindegy, hogy szilva, füge vagy sárgabarack – a szárított gyümölcsök igazi klasszikusok, ha székrekedés elleni természetes segítségről van szó. Ügyeljünk azonban arra, hogy ne együnk túl sokat, mert természetüktől fogva magas cukortartalmúak. A szárított gyümölcs helyett ihatunk szilvalevet is.

Savanyú káposzta

A savanyú káposztának emésztést elősegítő hatása van. Ennek oka a sok ballasztanyag és a beleket probiotikummal kényeztető tejsavbaktériumok kombinációja. Különösen hatásos, ha reggel fogyasztjuk.

Emésztés serkentése mozgással

A belek jó emésztéssel köszönik meg a rendszeres mozgást. Ha a beleink sztrájkolnak, sportolással vagy legalább egy kiadós gyaloglással mozgásba hozhatjuk őket.

Melegítsük a hasunkat

A meleg ellazítja az izmokat és serkenti a vérkeringést. Egy melegvizes palack vagy meleg fürdő különösen hasgörcs, puffadás vagy túlzott jóllakottság esetén hozhat enyhülést.

(Németből fordította: H. Orsi)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Rostok, mozgás a székrekedés ellen