Hashajtók: segítség székrekedéskor (2.)

Hashajtó minden olyan anyag, amely felgyorsítja a székletürítést. Székrekedésről beszélünk, ha a székletürítés csak hetente háromszor, erős nyomásra történik. A kémiai hashajtók mellett természetes házi szerek is segíthetnek. Ezek jobban tolerálhatók, és kevesebb mellékhatásuk van. Hashajtót csak a székrekedés kezelésére, és nem fogyáshoz szabad használni.

Emésztés természetes módon

Aki székrekedésben szenved, ne forduljon rögtön kémiai hashajtókhoz, hanem próbálja meg inkább természetes útra terelni az emésztését. Bemutatunk néhány természetes hashajtót.

  • Tudatosan ügyeljen táplálkozására: fogyasszon lehetőleg sok rostanyagot tartalmazó élelmiszereket, pl. teljes kiőrlésű gabonatermékeket, a gyümölcsöket, zöldségeket és hüvelyeseket.
  • Ellenőrizze, hogy eleget iszik-e. Naponta legalább 2 liter folyadékot kell innia. A túl kevés folyadék különösen kemény székletet okoz.
  • Legyen aktív, menjen kocogni, úszni, sétálni vagy biciklizni. A mozgás masszázs a beleknek és segíti serkenteni az emésztést.

Lenmag: sok folyadékkal!Az étrend átállítása mellett egy kis hasi masszázs is segíthet a székrekedésnél: masszírozza a hasát naponta többször a köldök körül. Fontos, hogy az óramutató járásával megegyező irányú körkörös mozdulatokat végezzen.

Házi szerek

Ha emésztési problémáktól vagy a székrekedéstől szenved, és nem sikerül változást előidézni az étrendváltozással és testmozgással, akkor támaszkodhat a természetes házi szerekre:

  • Savanyú káposzta, vagy káposztalé
  • Szárított szilva, barack vagy füge (áztassa vízbe a gyümölcsöt, és csak a következő reggel fogyassza el)
  • Körtelé vagy szilvalé
  • Kivi
  • Hüvelyesek, pl. lencse és bab

A székrekedést okozó élelmiszereket, mint a banán, kakaó vagy fehér lisztből készült termékek, kerülje. Ha az emésztést segítők nem használnak, folyamodhat a duzzasztó anyagokhoz, különösen enyhe hashajtóként. Ezek közé tartozik például a lenmag, útifű vagy a búzakorpa, amelyeket minden esetben elegendő folyadékkal együtt kell bevenni, hogy azok megduzzadjanak a bélben. Ezeket az anyagokat hosszabb időn át lehet káros egészségügyi hatások nélkül szedni.

A térfogatnövelő szerek szedésénél ügyelni kell arra, hogy késleltethetik, vagy meg is gátolhatják a gyógyszerek felszívódását.

A hashajtók mellékhatásai

Hashajtókat csak rövid ideig szabad használni, mivel hosszabb távon súlyos mellékhatásaik lehetnek. A legtöbb hashajtó nem alkalmas egy-két hétnél további szedésre, fennáll ugyanis annak a veszélye, hogy a vastagbél izgatása révén polipok keletkeznek. Ha ezek a polipok elérnek egy bizonyos méretet, akkor akár rák is kialakulhat.

Veszélyes káliumhiány

Hosszú távon a hashajtók használata legrosszabb esetben függőséghez vezethet. Különösen a káliumveszteség okozhat működési zavarokat a különböző szervekben, érintett lehet a vese és a szív, de az izomzat is. Izomgyengeség, szívritmuszavar, húgyhólyag-bénulás és májbetegségek léphetnek fel.

Magán a bélen is felléphetnek változások: a bélfal idővel elvékonyodhat, és a bél izmait gyengíti a káliumhiány. Ha az izmok gyengülnek, a bél nem tudja tovább préselni a székletet és ismét kialakul a székrekedés.

(Németből fordította: Koncz László)