Hashajtók: segítség székrekedéskor (1.)

Hashajtó minden olyan anyag, amely felgyorsítja a székletürítést. Székrekedésről beszélünk, ha a székletürítés csak hetente háromszor, erős nyomásra történik. A kémiai hashajtók mellett természetes házi szerek is segíthetnek. Ezek jobban tolerálhatók, és kevesebb mellékhatásuk van. Hashajtót csak a székrekedés kezelésére, és nem fogyáshoz szabad használni.

A hashajtók típusai

Hashajtók szedhetők akár szájon át, vagy közvetlenül bevezethetők a bélbe. Ha kúpot vagy beöntés használunk, a hashajtó hatás általában nagyon gyors. A lenyelt hashajtó hatása sokkal később következik be, legjobb a tablettát este, elalvás előtt bevenni.

Szőlő, joghurt, lenmagDuzzasztó- és töltőanyagok

Ezekhez tartozik például a búzakorpa, lenmag, agar-agar vagy útifű, mind növényi eredetűek. A megduzzadó anyagok a bélben vizet vesznek fel, ez megnöveli a székletet és az puhább lesz. Hogy a duzzasztó anyagok elegendő vizet tudjanak felvenni, fontos eleget inni, különben ugyanis akár bélelzáródás is bekövetkezhet.

A duzzasztó anyagoknak az az előnyük, hogy helyileg, a bélben hatnak, és szinte nincs mellékhatásuk.

Ozmotikus hashajtók

E csoporthoz tartozik többek között a laktóz, laktulóz, Epsom-só, glaubersó és a szorbit. Ezek puhítják a székletet azzal, hogy vizet kötnek meg a bélben. A nagyobb mennyiségű széklet ingert vált ki, és széklet jobban kiürül, mivel lágy. Pontosan úgy, mint duzzasztó anyagok esetében, itt is fontos a folyadékbevitel.

Ozmotikus hashajtók szedhetők mind orálisan, vagy közvetlenül bevezethetők a bélbe. Gyakran használják műtétek előtt, mivel ez a bél teljes kiürítését eredményezheti. A hátrányuk az, hogy gyakran bekövetkezik ásványisó- és vitaminveszteség. Magas vérnyomás esetén néhány ozmotikus hashajtó nem vehető be.

Hydragóg hashajtók

Ide tartoznak bizonyos növényi hatóanyagok, pl. aloé, rebarbara, varjútöviskéreg és szenna, de szintetikus hashajtók is, mint a biszakodil vagy nátrium-pikoszulfát, de az erős hatású ricinusolaj is. A hydragóg hashajtók megakadályozzák a széklet megvastagodását a vastagbélben, hozzájárulnak a belek önálló mozgásához. A hashajtó növények és a szintetikus hashajtók erősen irritálják a beleket, és előfordulhat hasmenés és görcs is. Idővel e hashajtókhoz hozzá lehet szokni.

Kúpok, beöntések

Ezeket a kenőanyagokat közvetlenül a bélbe kell vezetni, ezek biztosítják, hogy a megkeményedett széklet jobban ürüljön. A kenőanyagok közé tartozik például a paraffinolaj vagy a glicerin. A glicerines hashajtók súlyos irritációt okozhatnak a bélnyálkahártyán. A paraffinolaj jelentősen csökkenti a kálium- és kalciumszintet. Előfordulhatnak károsodások az anális régióban és a paraffin lerakódhat a szervezetben.

(Folytatjuk)

(Németből fordította: Koncz László)