Hat tudományos módszer az ünnepi puffadás megelőzésére

Ne feledjük, hogy az „ünnepek” tulajdonképpen három napot jelent, nem Mindenszentektől Szilveszterig tart! Ráadásul mindenkinek az a legfontosabb, hogy jól érezze magát. Hiszen milyen jó érzés, amikor a régen látott rokonok megdicsérik az alakunkat, vagy a családorvosunk kellemesen meglepődik a jó vérképünktől… ne vigyük hát túlzásba az evést-ivást.

Hat tudományos módszer az ünnepi puffadás megelőzéséreÍme, hat karcsúsító taktika, amelyekkel puffadás nélkül átvészelhetjük az ünnepeket.

  1. Óvakodjunk a túl nagy választéktól. A választék a legfontosabb tényező abban, hogy mennyit eszünk. Képzeljük csak el, hogy egy összejövetelen vagyunk, ahol hétféle sütemény van az asztalon. Mennyit vegyünk? Mindegyikből egyet? Talán valamivel többet a kedvencünkből? Mi lenne azonban, ha csak kétféle sütemény lenne? Valószínűleg csak egyet, legfeljebb kettőt vennénk.
    Hogyan használhatjuk ki a változatosságot a fogyókúrában? Szolgáljunk fel sokféle egészséges ételt a családnak, és legyenek mindig kéznél az ilyen egészséges finomságok.
  2. Nagyobb mennyiséggel kevesebbet enni. Amíg az étel mennyisége nagy, addig az emberek kevesebb kalóriával is teltnek érzik magukat. Egy kutatásban a szakértők különböző mennyiségű vizet használtak az első fogásként felszolgált ételbe, és kimutatták, hogy azok az alanyok, akik levest ettek a főfogás előtt, 26 százalékkal kevesebb kalóriát fogyasztottak a főfogásból. Egy másik kutatásból pedig az derült ki, hogy azok, akik salátát fogyasztottak a főfogás előtt, 100 kalóriával kevesebbet ettek a következő fogásból.
  3. Az adag szabályozása. Már csupán a felszolgált étel mennyisége is befolyásolja azt, mennyire jóllakottnak érezzük magunkat, és mennyit eszünk. Amikor az embereknek különböző mennyiségeket szolgálnak fel ugyanabból az ételből, a kisebb adagtól ugyanúgy jóllaknak, mint a nagyobbtól. Ha viszont eleve nagy adagot szolgálnak fel nekik, néha akár 3-800 kalóriával is többet fogyasztanak anélkül, hogy tudnának róla.
  4. A kínálók. A kínálók nem feltétlenül rossz emberek. Az anyukánk, a házastársunk, a barátaink – ők csupán jót akarnak nekünk. Azt gondolják, hogy a lehető legjobb szándékkal cselekednek. Különböző taktikákat lehet kipróbálni a visszautasításukra, de a legtöbb kudarcba fullad. Az alapszabály az, hogy ne keressünk kifogásokat. A legjobb válasz egy egyszerű, de határozott „Köszönöm, nem”.
  5. Vigyázzunk az édességekkel. Az emberek veleszületett vonzalmat éreznek az édességek iránt. A lényeg tehát az, hogy mivel természetes vágyat érzünk az édes ételekre, illesszünk az étrendbe valami természetesen édeset, például gyümölcsöt.
  6. Ne hagyjuk abba a testmozgást. Hiába érezzük úgy, hogy a zsúfolt ünnepek alatt nincs időnk edzeni, semmiképpen se hagyjunk fel a rendszeres testmozgással.