Gyomorbarát karácsony

Az adventi és karácsonyi szezonban többet megengedünk magunknak. A sütemények, forralt bor és sültek, amiket minden év decemberében lenyomunk a torkunkon, nem csoda, hogy az előbb-utóbb puffadást, felfúvódást és gyomorégést okoznak. Eláruljuk, hogyan úszhatja meg gyomorproblémák nélkül a karácsonyi szezont, és mi segít, ha mégis túlzásba vitte.

A pazar lakoma ugyanúgy hozzátartozik a karácsonyhoz, mint az ajándékok a karácsonyfa alá. Az étel karácsonykor általában túl zsíros, túl édes – és mindenekfelett túl sok. Nem csoda, hogy a gyomor fellázad. Néhány egyszerű trükkel gyomorproblémák nélkül megúszhatjuk az ünnepeket.

A zsírostól szenvedhetünkTeremtsünk egyensúlyt

Természetesen semmi nem mond ellent annak, hogy megengedjünk magunknak egy ünnepi vacsorát. Csakhogy gyakran nem állunk meg itt, hanem valódi evésmaraton kezdődik.

Ha túlzásba vitte az ebédet, vacsorára csak keveset egyen, vagy egészen hagyja ki. A következő napon csak olyat fogyasszon, ami nem nagyon terheli meg a gyomrot: Készítsen egy levest, salátát vagy egyen egy könnyű halételt rizzsel. Fontos, hogy eleget igyunk – legjobb, ha 2-3 litert naponta. Igyon ásványvizet vagy cukrozatlan gyógyteát. A mozgás is segít a gyomor tehermentesítésében.

Minden jó szándék ellenére megtörténhet, hogy a gyomorégés, puffadás és társai elrontják a karácsonyi örömöket. Ne aggódjon, néhány egyszerű házi módszer segítségével gyorsan megbirkózhat a bajokkal.

Gyomorégés, puffadás, teltség elleni tippek

  • Kerülje a fűszeres és zsíros ételeket. Az alkoholtartalmú italokat is csak mértékkel fogyassza.
  • Étkezzen inkább kis adagokban három nagy étkezés helyett.
  • Ne egyen 3 órával lefekvés előtt, az üres gyomorban éjjel nem léphet fel gyomorégés.
  • Puffadás okoznak különösen az olyan élelmiszerek, mint a káposzta, vagy hagyma – mondjon le ezekről.
  • Édeskömény-, ánizs- és köményteával megakadályozhatjuk a puffadást.
  • Kerülje a szénsav tartalmú italokat – így kevesebb levegő jut a gyomorba és belekbe. Ügyeljen arra is, hogy nyugodtan egyen és alaposan megrágja az ételt.
  • Egy csésze kávé serkenti az emésztést. Jobb, ha távol tartja magát a népszerű „emésztésserkentőktől”, mert az alkohol gátolja a zsírégetést, így az étel még sokáig a gyomorban marad.
  • Az articsóka (léként és kapszulában is kapható) gazdag keserű anyagokban, amelyek serkentik a máj és az epe működését, segítve, hogy a szervezet gyorsabban megszabaduljon a méreganyagoktól.
  • A meleg borsmenta- vagy kamillatea segít megnyugtatni a gyomrot.

(Németből fordította: Koncz László)