Előzzük meg a gyomorégést!

Sokan kínlódnak vissza-visszatérő kellemetlen gyomorégés, illetve savas reflux miatt – ilyenkor a gyomortartalom egy része visszakerül a nyelőcsőbe, irritálva azt –, pedig étrendi és életmódbeli változtatásokkal a baj nagy részét meg lehetne előzni. Az egészségügyi probléma hátterében az idegrendszeri és hormonális szabályozás zavara húzódik meg.

Hogyan tanuljunk lassabban enni?

A reggelit munkába menet, az ebédet sietősen nyeljük le, és este a vacsorát a tévé előtt ülve esszük meg: manapság egyre kevesebben fordítanak tudatosan időt az étkezésre. Egyre gyakrabban tekintik pusztán olyan tevékenységnek, amelyet legjobb gyorsan elintézni. De aki hosszú évekig csak mohón lenyeli az ételt, az veszélyezteti az egészségét.

Gyomorbarát karácsony

Az adventi és karácsonyi szezonban többet megengedünk magunknak. A sütemények, forralt bor és sültek, amiket minden év decemberében lenyomunk a torkunkon, nem csoda, hogy az előbb-utóbb puffadást, felfúvódást és gyomorégést okoznak. Eláruljuk, hogyan úszhatja meg gyomorproblémák nélkül a karácsonyi szezont, és mi segít, ha mégis túlzásba vitte.

Gyors segítség gyomorégés ellen

Előbb-utóbb minden második ember szenved gyomorégéstől. Az égő érzés egy kiadós étkezés után jelentkezhet a gyomortájon, akkor, ha a gyomor sok gyomorsavat termel, és a záróizom, amely azt normál esetben a gyomorban tartja, nem képes már megfelelően zárni. A sav egy része a nyelőcső alsó részébe kerül, itt irritálja a nyelőcső nyálkahártyáját.

Hogyan függhet össze a gyomorégés és a krónikus torokfájás?

Az őszi-téli időszakban gyakori légúti megbetegedések kapcsán aligha jut eszünkbe, hogy a visszatérő panaszok hátterében gyomorégés, reflux betegség is állhat. Olykor a sav feljön a torokba, szájba, és savas, keserű szájízt okoz. A kezeletlen reflux okozhat rekedtséget, krónikus torokfájást, éjszakai-reggeli krónikus köhögést és szorító mellkasi fájdalmat is.

Puffadás, gyomorégés helyett: tippek a jobb emésztésért

A rohanó életvitel, a helytelen étkezés, a stressz és a kevés mozgás miatt sokan küzdenek emésztési panaszokkal. Gyakran a túl gyorsan, vagy az egyszerre elfogyasztott túl nagy mennyiségű étel a gond, de a mozgáshiány, vagy a túlsúly is fokozhatja a tünetek erősségét, gyakoriságát. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológusnak, a Budai Allergiaközpont orvosának segítségével áttekintjük a leggyakoribb problémákat és kezelésükkel kapcsolatban is igyekszünk megoldást kínálni.

Asztmához vezethet a krónikus gyomorégés

Egy friss tanulmány szerint a krónikus gyomorégés az asztma egyik fő kiváltó oka a felnőttek körében, így a nyelőcsőrák mellett újabb súlyos kórkép írható a reflux néven is ismert GERD-szindróma számlájára. A gastroesophagealis reflux betegség a nyugati társadalmak egyik leggyakoribb emésztési zavara.

Gyomorbarát karácsony

A karácsonyi időszakban, különösen pedig az ünnepnapokon hajlamosak vagyunk arra, hogy extra engedményeket tegyünk a gyomrunknak. De a gyomor a sok aprósütemény, forralt bor és sült liba „láttán” védekezni kezd: a felfúvódás, puffadás és a gyomorégés tipikus következményei egy kiadós ünnepi lakomáknak. Eláruljuk, hogyan úszhatja meg a gyomorproblémákat és mi segít, ha túlzásba vitte a finomságokat.

Gyomorégés és reflux – vegyük komolyan!

A gyomorégés és a savas reflux számos embert érintő probléma, amely főleg a túlzásba vitt evés-ivás után jelentkezik, ám a kellemetlen tünetektől eltekintve alapvetően ártalmatlan dolog. Gyakori előfordulása azonban valós orvosi problémához, az úgynevezett gastro-oesophagealis reflux betegséghez (GERD) vezethet.

Töltött olajbogyóval a gyomorégés ellen?

A töltött olajbogyó egyik összetevője jelentheti a savas reflux egy igen komoly változatának a gyógymódját. A természetes formájában a barna algában megtalálható nátrium-algináttal rendszerint a paprikát erősítik a bogyóba. Az anyag, amellett, hogy csökkenti a gyomorégést, megakadályozza, hogy sav vagy más gyomortartalom távozzon a szájba vagy az orrba, amely az úgynevezett „csendes reflux” egy tünete. A Southamptoni Egyetem kutatói 1500 betegnél fogják összehasonlítani a nátrium-alginát hatását a reflux kezelésére rendszerint alkalmazott protonpumpa-gátló gyógyszerével.