Asztmához vezethet a krónikus gyomorégés

Egy friss tanulmány szerint a krónikus gyomorégés az asztma egyik fő kiváltó oka a felnőttek körében, így a nyelőcsőrák mellett újabb súlyos kórkép írható a reflux néven is ismert GERD-szindróma számlájára. A gastroesophagealis reflux betegség a nyugati társadalmak egyik leggyakoribb emésztési zavara.

Asztmához vezethet a krónikus gyomorégésAkkor jelentkezik, ha a nyelőcső alsó izomgyűrűje nem zár megfelelően, így a gyomor irritáló tartalma visszaáramlik, s gyomorégéshez, mellkasi diszkomfortérzethez, száraz köhögéshez, nyelési nehézséghez, rekedtséghez, torokfájáshoz és a táplálék visszaöklendezéséhez vezethet.

Jelen tanulmányban a kutatók egy speciális katéter segítségével mérték meg a betegek légútjainak savas kitettségét. A szakértők úgy vélik, hogy a HMII néven rövidített új eljárás minden eddiginél hatékonyabban azonosítja a GERD miatti asztmát. Kiderült, hogy a páciensek többségének asztmás tünetei enyhültek, miután sebészi úton kezelték az emésztőszervi betegséget – olvasható a JAMA Surgery című szakfolyóiratban.

„Jó ideje tanulmányoztuk a reflux és a bizonyos légúti betegségek közötti szoros összefüggést, különös tekintettel a felnőtt korban jelentkező asztmára” – mondta a kutatást vezető Dr. Blair Jobe, a nyelőcsövet és a mellkast érintő problémák specialistája. „Igazi kihívást jelentett, hogy korlátozott lehetőségeink voltak csupán a diagnózis pontosítására, illetve annak meghatározására, kinél lenne hatékony a sebészi beavatkozás” – tette hozzá Dr. Jobe, aki szerint az új teszt érzékenysége révén sokkal precízebben mutatja meg a GERD fennállását az asztmásoknál, mint a korábbi vizsgálatok.

Az eredmények alapján érdemes volna azon pácienseknél elvégezni a HMII tesztet, akik nem reagálnak a szokványos asztma elleni kezelésre.

„Az új technológia figyelmet érdemel, de további vizsgálatok szükségesek, hogy széles körben elfogadott diagnosztikai módszerré váljon” – nyilatkozta a hír kapcsán Dr. David Bernstein, a New York állambeli North Shore Egyetemi Kórház gasztroenterológusa.