Előzzük meg a gyomorégést!

Sokan kínlódnak vissza-visszatérő kellemetlen gyomorégés, illetve savas reflux miatt – ilyenkor a gyomortartalom egy része visszakerül a nyelőcsőbe, irritálva azt –, pedig étrendi és életmódbeli változtatásokkal a baj nagy részét meg lehetne előzni. Az egészségügyi probléma hátterében az idegrendszeri és hormonális szabályozás zavara húzódik meg.

A nyelőcső és a gyomor között rugalmas izomgyűrű található, ez az ún. alsó nyelőcső sphincter (LES). Normál esetben, egészséges embereknél az izomgyűrű egyfajta kapuként működik: nyeléskor ellazul, lehetővé téve az étel eljutását a nyelőcsőből a gyomorba. Amikor viszont az izomgyűrű összehúzódik, a kapu bezárul, így az étel és a gyomorsav nem tud visszajutni a nyelőcsőbe.

Mitől alakulhat ki reflux?

Reflux betegségben (GERD) azonban az izomgyűrű vagy akkor lazul el, amikor nem kellene, vagy gyengévé, rosszul záródóvá válik, és a gyomortartalom visszakerül a nyelőcsőbe.

Különböző idegek és hormonok irányítják a LES működését. Egyes ételek, gyógyszerek, valamint negatív érzelmek (idegesség, harag) egyaránt gyengítik az izomgyűrű szabályos funkcióját, így a reflux okává válhatnak, illetve ha már kialakult, súlyosbíthatják a betegséget, írja az egyesült államokbeli Harvard Orvosi Egyetem hírlevele.

Sok mindent tehetünk ezen a téren is önmagunk egészségéért vagy legalább a tünetek enyhítésére. Érdemes kerülni a kávét, a teát, a kakaót, a kólát és más koffein tartalmú italokat (pl. energiaitalok), mert ezek egyfelől ellazítják az izomgyűrűt, másfelől fokozzák a gyomorsavképződést. A menta, a csokoládé, a sült és a zsíros ételek ugyancsak hozzájárulnak a gyomorégéshez. Egyes embereknél a vöröshagyma és a fokhagyma, másoknál a citrusfélék és a paradicsom kerülhet fel a vétkesek listájára, mivel ezek irritálhatják a gyomornyálkahártyát.

A Harvard Medical School szakemberei kiemelik: az, hogy miként táplálkozunk, legalább olyan fontos lehet, mint az, hogy mi mindent eszünk. Ha kihagyjuk a reggelit, netán az ebédet is, aztán a nap végén hatalmas adag vacsorát fogyasztunk el, igencsak megterheljük a gyomrunkat, emiatt pedig megnő a reflux kockázata. Ha röviddel a bőséges táplálkozás után lefekszünk aludni, a baj tovább fokozódhat.

Dohányzás és gyógyszerek

A dohányzás a teljes gyomor-bélrendszert irritálja. Ráadásul a gyakori cigarettázók levegőt is nyelnek, ami növeli a gyomron belüli nyomást és ezzel a reflux esélyét. A másik kockázati tényező az elhízás, illetve ezzel összefüggésben a túl sok étel elfogyasztása.

Végül egyes gyógyszerek ugyancsak hozzájárulhatnak a gyomorégés kialakulásához és fenntartásához. Ilyenek egyes orális fogamzásgátlók, az aszpirin és más nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, mint az ibuprofen (Advil, Motrin) és a naproxen (Aleve, Naprosyn) vagy a csontritkulás megelőzésére és kezelésére ajánlott alendronát (Fosamax). Végül a refluxszal küszködőknek érdemes kerülniük egyes antidepresszánsokat, hörgőtágítókat, nyugtatókat és kalciumcsatorna-blokkolókat is, mivel ezek ugyancsak ellazítják a nyelőcső és a gyomor közötti rugalmas izomgyűrűt.

(Angolból fordította: K. G.)

Ha szeretne még a gyomorégésről olvasni, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Hogyan függhet össze a gyomorégés és a krónikus torokfájás?