Hogyan tanuljunk lassabban enni?

A reggelit munkába menet, az ebédet sietősen nyeljük le, és este a vacsorát a tévé előtt ülve esszük meg: manapság egyre kevesebben fordítanak tudatosan időt az étkezésre. Egyre gyakrabban tekintik pusztán olyan tevékenységnek, amelyet legjobb gyorsan elintézni. De aki hosszú évekig csak mohón lenyeli az ételt, az veszélyezteti az egészségét.

Dr. Martin Hofmeister táplálkozás-tudományi szakember Bajorországban tevékenykedik. Elmondja, hogy miért egészséges a lassú evés, és milyen trükkökkel szoktathatjuk rá magunkat.

Válasszunk kisebb evőeszközt

Mi a kockázata a túl gyors étkezésnek?

H.: Mind a gyermekeknél, mind a felnőtteknél összefüggés van a túl gyors étkezés és az elhízás kialakulása között. A jóllakottság érzése csak a táplálékbevitel kezdete után 15-20 perccel jelentkezik, de ekkorra sokan már be is fejezték az étkezést. Ezért a gyorsan evők nem érzik, hogy már jóllaktak vagy sem, és gyakran többet esznek, mint szükséges.

Melyek a további hátrányok?

H.: Aki túl gyorsan eszik, gyakrabban szenved evés után gyomorégéstől, mint aki lassabban eszik. Az emésztés is jobban működik, ha lassabban eszünk és gyakrabban rágunk. A gyorsabb táplálékfelvétellel nagyobb az inzulin-rezisztencia kockázata is. Hasonlóképpen kapcsolat van a gyors étkezés és az anyagcsere-zavar között.

Igaz, hogy az étel jobban ízlik, ha lassabban eszünk?

H.: Igen, ez igaz. Az evés sebessége és a jobb íz közötti kapcsolat már régóta ismert. Aki túl gyorsan eszik, az az élelmiszerek összetételét és aromaanyagait nem érzékeli megfelelően. Ha azonban az ételt kellően felaprítjuk gyakori rágással, az aromaanyagok jobban eloszlanak a nyálban, és intenzívebbnek érezzük az ízt.

Hogyan tanuljunk lassan enni?

H.: Általában fontos, hogy csak minimális változás történjék a mindennapi evésben, és ezt csak lassan módosításuk. Minden bevezetett változtatásra érvényes, hogy próbaidőszakot kell tartani, ami hat-nyolc hét. A legtöbb változásra hajlandó nem tart ki ennyi ideig – gyakran azért, mert túl sokat változtat az elején –, és visszaesik. Fontos, hogy reálisak maradjunk, és áttekinthető köztes időket iktassunk be. Minden köztes célhoz be kell tartani a hat-nyolchetes időszakaszokat, csak akkor jöhet a következő változás.

Hogyan gyakoroljuk a lassúbb étkezést?

H.: Először is elég időt kell hagyni minden étkezésre, legalább 20 percet. Terített asztalnál együnk, kezünk helyett késsel, villával és kanállal. De van még néhány további tanács:

  • Kis falatokban együnk, és lenyelés előtt jól rágjuk meg a falatokat, minden falatot legalább tízszer. Csak ha a szánk ismét teljesen üres, akkor szabad a következő falatot megenni.
  • Az étkezés alatt csak az evésre koncentráljunk, és ne intézzünk közben más dolgokat. Aki evés közben olvas, vagy televíziót néz, gyorsabban eszik.
  • Fontos az is, hogy eleget igyunk az étkezés előtt és alatt.
  • Használható kisebb evőeszköz, például egy tortavilla. Ha kevesebb kerül a villára, automatikusan lassabban eszünk. Alternatívaként kipróbálhatjuk az evőpálcikát is.
  • Aki túl gyorsan eszik, próbálja meg evés közben többször letenni az evőeszközt. Csak akkor beszéljünk evés közben, ha már semmi nincs a szánkban.

(Németből fordította: Koncz László)