Kenyér – melyiket válasszuk? (1.)

A kenyér világszerte az egyik legnépszerűbb élelmiszer, lenyűgöző a sokfélesége. Újabban azonban sok a bizonytalanság is körülötte. A gyanú szerint a kenyér magas szénhidráttartalma miatt hizlal, és nem kívánt emésztőrendszeri tüneteket is okozhat. A mind gyakoribb gluténérzékenységért is felelőssé teszik. Mennyire egészséges tehát a kenyér?

Jobb test, jobb vér – tönköly

A tönköly igen sokoldalú gabona, a búzára allergiás emberek gyakran találnak alternatívát benne. A tönköly íze enyhén diós, könnyen süthető, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Pörkölve pótolhatja a kávét, a pelyvájából pedig párnát szoktak készíteni, amely alvás közben masszírozza a nyakat és a vállat. Gluténérzékenyek kerüljék a fogyasztását.

Kukorica, az egészséges élvezet

A kukoricának állandó helye van étrendünkben, sokan kukoricapehellyel kezdik a napot, de esszük főzve vagy sütve köretként, rizs helyett, vagy pattogatott kukoricaként. Más gabonafélékkel ellentétben a kukoricának az az előnye, hogy nem tartalmaz glutént, és így alkalmas a lisztérzékenységben szenvedők számára. De ettől vajon rögtön egészséges is?

Mi mindentől lehet hasmenésünk?

A hasmenést mindenki szeretné elkerülni, mégis gyakori probléma, különösen nyáron. Számos oka lehet, nem csak a mosatlan gyümölcs, zöldség. Néha fertőzés okozza, más esetekben gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik, de okozhatja pl. cöliákia és bélgyulladás is. Jó tudni azonban, hogy az arra érzékenyeknél ennivalók is okozhatnak hasmenést.

A gluténbevitel és a kettes típusú cukorbetegség

A glutén a gabonákban található fehérje, ettől lesz kellően rugalmas a kenyér és más pékáruk. A lakosság egy kis százaléka érzékeny erre az összetevőre, ám az utóbbi időben egyre nagyobb divat lett azok körében is a gluténmentes étrend, akiknél ez orvosilag egyáltalán nem indokolt. A glutén ugyanis segíthet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében.

A gluténmentes divatdiéta hátrányai

A gluténmentes étrend kezd népszerűvé válni olyanok között is, akik nem gluténérzékenyek. A népesség egy kis hányada nem tudja megemészteni a glutént. Egyelőre nincs arra bizonyíték, hogy a gluténfogyasztás csökkentése jót tenne az egészségnek. A glutén növényi fehérje, megtalálható a búzában, rozsban, árpában, rugalmasságot ad a kenyérnek, tésztáknak.

Divatos ételünk, a zab

Zabpehely, zabkása, zabkorpa – a zabot mára divat lett fogyasztani, és ez nem véletlen. A középkorban a zabból még sört is főztek! Ezt a gabonafélét azonban elsősorban állati takarmányként használják, különösen a lovaknak ízlik. Nem csoda, hiszen más gabonafélékkel szemben a zab különösen gazdag tápanyagokban, sok energiát ad, de alig terheli a gyomrot.

Gluténtűrés tojástablettával

A tojássárgájában lévő antitesteket fel lehet használni arra, hogy beburkoljuk velük a szervezetünkön áthaladó glutént, így akadályozva a vékonybél irritációját. A kutatók most olyan tablettát fejlesztettek ki, amely pontosan ezt teszi, így ha az érintettek étkezés előtt beveszik, a cöliákiában szenvedő betegek bármit fogyaszthatnak, amit csak kívánnak.

Tévedés a paleóban: az ősember is evett glutént

Az ősemberek étrendje attól függött, mely élelmiszerek kínálták a legtöbb energiát a legkevesebb erőfeszítéssel. A kutató szerint a paleolit étrend túlságosan leegyszerűsíti a kérdést, mert a korabeli étrend helyszínenként eltért, és az ősember örömmel ehette a paleo diéta által tiltott élelmiszereket, például a hüvelyeseket, a gabonaféléket és a glutént.

A puffadásért nem a glutén felel?

A búzában, árpában és rozsban található glutént jó ideje összefüggésbe hozzák a puffadással, hányingerrel és gyomorgörcsökkel, és sok híresség, köztük Gwyneth Paltrow színésznő is, kerüli a fogyasztását. A legújabb kutatás szerint azonban nem feltétlenül ez a ludas; a puffadásért a gyümölcsök, a hüvelyesek, sőt a gyakori édesítőszerek lehetnek a felelősek.