A gluténmentes divatdiéta hátrányai

A gluténmentes étrend kezd népszerűvé válni olyanok között is, akik nem gluténérzékenyek. A népesség egy kis hányada nem tudja megemészteni a glutént. Egyelőre nincs arra bizonyíték, hogy a gluténfogyasztás csökkentése jót tenne az egészségnek. A glutén növényi fehérje, megtalálható a búzában, rozsban, árpában, rugalmasságot ad a kenyérnek, tésztáknak.

A gluténfogyasztás a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának alacsonyabb kockázatával jár – áll az American Heart Association tudományos közleményében.

A gluténmentes kevésbé tápláló

Arra szerettünk volna választ kapni, vajon a gluténfogyasztás befolyásolja-e azoknak az embereknek az egészségét, akiknek nincs egészségi okuk arra, hogy kerüljék a glutént. A gluténmentes termékek nagyon gyakran kevesebb diétás rostot és egyéb mikrotápanyagot (vitaminokat, ásványi anyagokat) tartalmaznak, ami miatt kevésbé táplálóak, ráadásul többe kerülnek – mondta a Harvard Egyetem tudományos munkatársa, Geng Zong. A cöliákiában nem szenvedő emberek leginkább amiatt teszik megfontolás tárgyává gluténbevitelük korlátozását, hogy a krónikus betegségeket, elsősorban a diabéteszt megelőzzék.

Hosszú távú kutatásban vizsgálták a gluténbevitelt, és úgy találták, hogy a résztvevők közül a gluténbevitelüket sokan 12 g alatt tartották naponta, és közülük azoknak, akik a követés 30 éve alatt ezen az értéken belül a legtöbb glutént fogyasztották, alacsonyabb lett a 2. típusú cukorbetegség kockázata.

Azok a résztvevők, akik ennél kevesebb glutént fogyasztottak, kevesebb gabonarostot vittek be, amiről pedig köztudott, hogy védő tényező a 2. típusú diabétesz kockázatában.

A gluténfogyasztásban élen járó – a napi bevitel felső 20 százalékát alkotó – személyeknek 13 százalékkal kisebb volt a kockázatuk 2. típusú cukorbetegség kialakulására, összehasonlítva a legkevesebb glutént fogyasztókkal. (Ez utóbbiak kevesebb, mint 4 g-ot fogyasztottak.)

A kutatók közel 200 000 ember napi gluténbevitelét vizsgálták, összesen három hosszú távú kutatás adatainak összesítésével (Nurses Health Study, Nurses Health Study II. és Health Professionals Follow-up Study). A táplálkozási kérdőíveket a résztvevők kétévenként, illetve négyévenként töltötték ki.

Az átlagos napi gluténbevitel az NHS kutatásban 5,8 g/nap, az NHS II.-ben 6,8 g/nap és a HPFS-ben 7,1 g/nap volt. A glutén fő forrásai a főtt tészták, gabonafélék, pizza, muffin, perec és kenyér volt.

A kutatás, amely az 1984-től 1990-ig, illetve 2010-től 2013-ig nyert adatokat dolgozott fel, csaknem 16 000 diabéteszes személyt azonosított a felmérések résztvevői között.

A kutatás megerősítésre szorul, részint mert a kérdőív önbevalló volt, részint, mert megfigyelő jellegű volt a kutatás. Másfelől, a legtöbb résztvevő akkor vett részt a felmérésben, mielőtt a gluténmentes diéta népszerűvé vált volna, így nincs adat a gluténmentes diétán élőkről.