Divatos ételünk, a zab

Zabpehely, zabkása, zabkorpa – a zabot mára divat lett fogyasztani, és ez nem véletlen. A középkorban a zabból még sört is főztek! Ezt a gabonafélét azonban elsősorban állati takarmányként használják, különösen a lovaknak ízlik. Nem csoda, hiszen más gabonafélékkel szemben a zab különösen gazdag tápanyagokban, sok energiát ad, de alig terheli a gyomrot.

A zabot tartják ma táplálkozás szempontjából a leginkább értékes gabonafélének, ami elsősorban annak köszönhető, hogy fehérjetartalma magas, csaknem tizenkét százalék, és ez a fehérje főleg esszenciális aminosavakból áll. Ezek az aminosavak a fehérjék építőelemei, nem képződnek a szervezetben. Közéjük tartozik többek között az izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin és a valin. A fehérje mellett 100 g zabban van még:

  • 13 g víz
  • 7,1 g zsír
  • 59,2 g szénhidrát
  • 6,2 g ballasztanyag
  • 2,9 g ásványi anyag

Zabkeksz: édesen, sósan is jóAz ásványi anyagok közül megtalálható benne a kálium, magnézium, vas, kalcium, cink és foszfor. A zab fontos vitaminokat is kínál, különösen B- és E-vitamint. Mivel a zabnak nagy a kalóriaértéke – 100 g-ban kb. 337 kalória van –, a zabból készült termékek különösen a sportolók körében népszerűek. sok energiát adnak, de alig terhelik a gyomrot.

A zab gyógyító tulajdonságai

Különösen a népi gyógyászat tulajdonít gyógyhatást a zabnak, de tudományosan is igazolt pozitív hatása bizonyos betegségeknél. A természetgyógyászat főleg a virágzás előtt aratott zöld zabot használja: teaként megszabadítja a szervezetet az anyagcsere melléktermékeitől, fürdő adalékanyagaként segít bőrtisztátlanságoknál és gondoskodik a puha, rugalmas bőrről, de enyhíti a reumás és ízületi fájdalmakat is.

A sok ballasztanyag (rost) miatt segít a gyomor- és bélpanaszok megszüntetésében. Az emészthetetlen rostok védőréteget képeznek a gyomor- és bélnyálkahártyán, távol tartva a savas gyomornedvet. Napi két adag zabpehely hozzájárul ahhoz, hogy az LDL koleszterin (kis sűrűségű lipoprotein koleszterin) aránya csökken a szervezetben. A hagyományos kínai gyógyászatban a zabot még a vércukorszint szabályozására is használják.

Kevés benne a glutén

Összehasonlítva más gabonafélékkel, a zabban csak kevés glutén van. A glutén olyan fehérjék keveréke, amely biztosítja, hogy a kenyér sütés közben megnőjön és sütés után is megtartsa formáját. A glutén túlérzékenység a vékonybél krónikus gyulladását okozhatja, ezt glutén intoleranciának vagy coeliakiának nevezik. Tünetei közé tartozik a fogyás, hányás, hasmenés és fáradtság.

Noha a zab csak kis mennyiségben tartalmaz glutént, gondot okozhat, hogy gyakran szennyezett egyéb magvakkal, amelyeknek magas a sikértartalmuk, ezért jobb nem fogyasztani glutén intolerancia esetén. Jobb óvatosnak lenni, ugyanis a szervezet egyéni reakcióiját nehéz megbecsülni.

(Németből fordította: Koncz László)