Gluténtűrés tojástablettával

A tojássárgájában lévő antitesteket fel lehet használni arra, hogy beburkoljuk velük a szervezetünkön áthaladó glutént, így akadályozva a vékonybél irritációját. A kutatók most olyan tablettát fejlesztettek ki, amely pontosan ezt teszi, így ha az érintettek étkezés előtt beveszik, a cöliákiában szenvedő betegek bármit fogyaszthatnak, amit csak kívánnak.

Gluténtűrés tojástablettávalDr. Hoon Sunwoo, az Albertai Egyetem gyógyszerésze elmondta, hogy a pirula kifejlesztésére az egyik glutén intoleranciában szenvedő barátja ihlette, mert azt szerette volna elérni, hogy egy ünnepi italt elfogyaszthasson vele.

„Ez az étrendkiegészítő a gluténhoz kötődik a gyomorban, és segít semlegesíteni, így a gliadin által okozott károsodás korlátozása révén védelmet nyújt a vékonybélnek” – magyarázta Dr. Sunwoo. „Azt reméljük, hogy ez a szer javítani fogja a cöliákiában és a glutén intoleranciában szenvedő betegek életminőségét.”

A lisztérzékeny betegek szervezete túlérzékeny a gliadinokra és a gluteninekre, az élelmiszerekben megtalálható fehérjék két fő csoportjára, amelyek irritálják a vékonybél nyálkahártyáját. A vékonybél falát bélbolyhok borítják, amelyek felszívják a vitaminokat, ásványi anyagokat és cukrokat. Amikor a lisztérzékeny betegek glutént fogyasztanak, a gliadin és a glutenin hatására a bélbolyhok ellaposodnak és megduzzadnak, szilárd falat hozva létre, amely nagyon kisméretű olyan felületet biztosít, ahol a tápanyagok felszívódhatnának. Ennek következtében a gluténban gazdag élelmiszerek fogyasztása után néhány órán belül heves hasmenés és hányás jelentkezhet, ami akár napokig is elhúzódhat.

A betegség főként genetikai eredetű, és a cöliákiában szenvedők közel 90 százaléka hordozza a HLA-DQ2 nevű gént. A rendellenesség jelenleg nem gyógyítható, az egyetlen hatékony kezelés a gliadint és glutenint tartalmazó élelmiszerek teljes kiküszöbölése az étrendből.

Dr. Sunwoo azonban most azt reméli, hogy a tojássárgája némi enyhülést hozhat barátja és a többi lisztérzékeny beteg számára. A táplálékkiegészítőt azonban, melyet az IGY Inc és a brit Vetanda Group cégekkel együttműködésben fejlesztettek ki, még tesztelni kell. Ha az idei évre tervezett kísérlet sikerrel zárul, a készítmény Kanadában 2018-ban kerülhet forgalomba.