Aminosavak hiánya – ritka, súlyos betegségek

Az aminosavak létfontosságú anyagok, nélkülük a szervezet egyetlen fehérjét sem tudna létrehozni. Emellett más alapvető feladatuk is van, például javítják az idegrendszer és a májsejtek anyagcseréjét, a növekedést, vagy a bőr, a haj és a körmök felépítését. Egyes aminosavakat a szervezet képes önmaga előállítani, míg mások az élelemmel jutnak a szervezetbe.

Ásványi anyagok nélkül nincs egészség

Az ásványi anyagok a környezetben a kőzetekben vagy ércekben előforduló vegyületek. A talajba kerülnek, és onnan szívódnak fel a növényekbe, ezek közvetítésével kerülnek a szervezetünkbe. Fontosságukat az is jelzi, hogy míg a szervezet képes néhány vitamin előállítására, ásványi anyagokat nem tud szintetizálni, azokat kívülről kell bevinni táplálkozással.

Hogyan veszítsük el a hasi zsírt?

Férfiaknál és nőknél egyaránt aktuális téma a hasi zsírtömeg elveszése, mert a zsírégetés ezen a problémás területen gyakran nehezebb a vártnál. Felejtsük el a csodadiétákat, mert a testzsírt nem lehet szelektíven lebontani. A hasi zsírra is hatással van a komplex anyagcsere-rendszerünk, ezt kell figyelembe venni, ha meg akarunk szabadulni az extra kilóktól.

A teljes kiőrlésű vagy a fehér kenyér az egészségesebb?

Lehet, hogy nem is olyan ártalmas a fehér kenyér? Hogy a kenyérfajták miként befolyásolhatják a vércukorszintet és más laborértékeket, az függ az egyén bélflórájától, és nagyon eltérő az egyes embereknél. A személyenként eltérő bélbaktérium-összetétel alapján lehetne előre jelezni, hogy a cukoranyagcserére nézve melyik kenyérfajta az „egészségesebb”.

Kevés szénhidrát – jobb anyagcsere

Akár már aprócska változtatásokkal is eredményt lehet elérni, ha az egészségünkről van szó. Az alacsonyabb mennyiségű szénhidrátbevitel és a jól időzített testmozgás már rövidtávon egészséges változásokhoz vezet az anyagcserénkben. Nem mindegy azonban, hogy mikor edzünk. Ha üres gyomorra tesszük, egészségtelenül magas maradhat a vércukorszintünk.

Miért alszunk?

Átlagosan 7-8 órát alszunk naponta, átalusszuk az életünk körülbelül egyharmadát. Ez az idő jól használható lenne más dolgokra, de alvás nélkül fáradtnak és levertnek éreznénk magunkat. De miért kell egyáltalán aludni? Ez a kérdés a mai napig nem tisztázott, csak az egyértelmű, hogy az alvás létfontosságú – nemcsak az embernek, hanem az állatok számára is.

Milyen kockázatokat rejt a metabolikus szindróma?

A metabolikus szindróma számos, a szívre és az anyagcserére kockázatot jelentő tényező együttese, amely duplájára növeli a szívbetegség kockázatát, a 2-es típusú cukorbetegségét pedig ötszörösére. Fontos megismernünk, mert az amerikai felnőttek harmadát és a fiatalok 10%-át érinti, így komoly kockázatot jelent a krónikus betegségek számának növekedésére.

Így pörgethetjük fel anyagcserénket

Anyagcserénk és súlyunk szorosan összefüggnek egymással: Akinek anyagcseréje aktív, annak könnyebb a fogyás is. Az anyagcsere különböző tényezőktől függ, szerepet játszik benne többek között a kor, a nem és a táplálkozás. Szerencsére tehetünk néhány dolgot az anyagcserénk felgyorsítására. Eláruljuk, hogyan ösztönözheti hatékonyan saját anyagcseréjét.

Fogyás a gondolat erejével: hatni tudunk az anyagcserénkre

Ha azt gondoljuk – függetlenül attól, hogy igaz-e –, hogy hizlaló ételt eszünk, a ghrelin nevű „éhséghormon” szintje gyorsabban indul csökkentésnek, mintha azt hinnénk, egészséges falatokat fogyasztunk – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a nehéz ételekhez társuló gondolatok az anyagcsere gyorsulásával, ennélfogva gyorsabb zsírégetéssel járnak.

Több alvással az anyagcsere-betegségek ellen

Egyre több bizonyíték mutat arra, hogy az elégtelen alvás növelheti a kettes típusú cukorbetegség, az elhízás és más anyagcsere-betegségek kialakulási esélyét. Egy, a Lancet Diabetes & Endocrinology című tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint az alvásminőség javítása mind a betegségek megelőzésében, mind a kezelésükben fontos szerepet játszhat.