Több alvással az anyagcsere-betegségek ellen

Egyre több bizonyíték mutat arra, hogy az elégtelen alvás növelheti a kettes típusú cukorbetegség, az elhízás és más anyagcsere-betegségek kialakulási esélyét. Egy, a Lancet Diabetes & Endocrinology című tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint az alvásminőség javítása mind a betegségek megelőzésében, mind a kezelésükben fontos szerepet játszhat.

Több alvással az anyagcsere-betegségek ellenAz anyagcsere állapota emberek esetében egyaránt függ a viselkedésbeli és genetikai tényezőktől. Az étkezési szokások és az aktivitási szint például komolyan befolyásolhatják az anyagcserénket, ugyanakkor számtalan bizonyíték van arra vonatkozóan is, hogy az alváshiány olyan anyagcsere-problémákat okozhat, mint az elégtelen glükóz-metabolizmus és az elhízás.

Az anyagcsere-betegségekre azért van ilyen jelentős hatással az alvásminőség, mert az alvás komolyan befolyásolja szervezetünk tápanyagbeviteli-képességét, valamint a cukrok lebontását és az energiaegyensúly fenntartását. A szakértők szerint a szervezet természetes alvásciklusának felborulása komoly anyagcsere-betegségeket okozhat, és akár korai halált is eredményezhet.

Sajnos a vizsgálatok alapján egyértelmű, hogy a modern életvitel minden tekintetben rombolja az alvásminőséget. Az emberek ugyanis gyakran a táblagépeik és a videojátékok miatt nem alszanak eleget. „Az anyagcsere állapota a genetikai jellemzők mellett nagyban függ az életmódbeli tényezőktől, például az étrendtől és a fizikai aktivitástól” – írják a tudósok.

„Az elmúlt néhány évben világossá vált, hogy a modern életvitel komoly veszélyt jelent az anyagcserénkre.”

A szakértők a kognitív viselkedésterápia és az alvással kapcsolatos felvilágosító programok fontosságát igyekeznek hangsúlyozni, állítások szerint ugyanis ezekkel lehetne leginkább javítani a lakosság alvásminőségét.

„Fontos azonban, hogy otthonunkban is megtegyünk mindent azért, hogy nyugodtan tudjunk aludni: így érdemes megszabadulni minden zavaró körülménytől, zaj- és fényforrástól a hálószobában.”