Miért alszunk?

Átlagosan 7-8 órát alszunk naponta, átalusszuk az életünk körülbelül egyharmadát. Ez az idő jól használható lenne más dolgokra, de alvás nélkül fáradtnak és levertnek éreznénk magunkat. De miért kell egyáltalán aludni? Ez a kérdés a mai napig nem tisztázott, csak az egyértelmű, hogy az alvás létfontosságú – nemcsak az embernek, hanem az állatok számára is.

Minden este lefekszünk és alszunk – de miért is? Sokáig azt feltételezték, hogy az alvásnak nincs fontos funkciója, a halálhoz közeli nyugalomnak gondolták, ezért is nevezi a néphagyomány a „halál kistestvérének”. Az alvás pontos funkciója még ma sem tisztázott teljesen, annyi bizonyos, hogy az elegendő alvás elengedhetetlen az ember fejlődése és egészsége számára.

Pihen, gyógyul, nő

Korábban az éjszakai alvást azzal magyarázták, hogy a test alvás közben kevesebb energiát fogyaszt. De valójában testünk éjszaka aktívabb, mint gondolnánk, így az elégetett kalória alvás közben alig kisebb, mint a nap folyamán. Aki nyolc órát alszik, az ébrenléthez képest csak annyi kalóriát takarít meg, mint amennyit egy pohár tej tartalmaz.

A napi élmények feldolgozása

Bár a testünk alvás közben nyugodtnak és ellazultnak látszik, az agyunk dolgozik: ott történik a napi tapasztalatok kiértékelése. A fontos információk a helyükre kerülnek, a feleslegesektől megszabadul. Ez a válogatás ébrenléti állapotban nem történhet meg, mert különben zavart lenne az ingerek feldolgozása, és hallucinációk keletkeznének. Csak alvás alatt, amikor megszakad a kapcsolat a külvilággal, akkor tudjuk nyugodtan rendezni a napi adatfolyamot.

A napi információk éjszakai feldolgozása a tanulásban is a javunkra szolgál. Alvás alatt történik ugyanis a nappal tanultak elraktározása a memóriában, így azok másnap jobban elérhetők. Különösen jól megtarthatók olyan tartalmak, amelyeket röviddel az elalvás előtt vésünk be.

Az immunrendszer erősödik

Mialatt alszunk, az immunrendszer teljes sebességgel dolgozik. Aki tehát sokat alszik, az erősíti saját immunvédelmét, aki túl keveset, az gyakrabban megbetegszik. Hosszú távon a kevés alvás olyan betegségekhez vezethet, mint a magas vérnyomás vagy a gyomor-bélrendszeri panaszok. Mivel testünk alvás alatt különösen jól regenerálódik, nem csoda, hogy olyan sokat alszunk, amikor betegek vagyunk.

Az anyagcsere szabályozása

Alvás alatt lebomlanak az anyagcsere-termékek, amelyek nappal felhalmozódtak a szervezetben. Ha túl keveset alszunk, ez a folyamat nem lesz teljes. A civilizációs betegségek kialakulásának kockázata, pl. a cukorbetegség vagy elhízás, emelkedik.

Növekedési hormonok szabadulnak fel

Éjszaka a hormonháztartásunk is keményen dolgozik. Éjjel rendkívül sok növekedési hormon szabadul fel, így a gyerekek valóban nőnek alvás közben. A növekedési hormonok biztosítják azt is, hogy a sebgyógyulás éjjel gyorsabban megy végbe, a sérült szövet éjjel gyorsabban regenerálódik.

A psziché kipiheni magát

Nem csak a test jut nyugalomba alváskor, hanem a psziché is kipiheni magát. Az alvászavarban szenvedők emiatt sokkal gyakrabban depressziósok, mint azok, akiknek nyugodt az alvása.

(Németből fordította: Koncz László)