Így pörgethetjük fel anyagcserénket

Anyagcserénk és súlyunk szorosan összefüggnek egymással: Akinek anyagcseréje aktív, annak könnyebb a fogyás is. Az anyagcsere különböző tényezőktől függ, szerepet játszik benne többek között a kor, a nem és a táplálkozás. Szerencsére tehetünk néhány dolgot az anyagcserénk felgyorsítására. Eláruljuk, hogyan ösztönözheti hatékonyan saját anyagcseréjét.

Anyagcserén a sejtekben végbemenő folyamatokat értjük. Ezek magukban foglalják az anyagok felvételét, szállítását és átalakulását, valamint a metabolikus végtermékek kibocsátását. Az anyagcsere gondoskodik a szervezet funkcióinak fenntartásáról és az energiaellátásról.

Segít a sok mozgásA bazális (alap) anyagcsere szükséges a test teljes nyugalmi állapotának és az életfolyamatok fenntartásához. A teljes testi nyugalom mellett a hőmérséklet (28 fok) és a teljesen üres gyomor képezi a feltételeket a bazális anyagcseréhez.

Anyagcsere és testsúly

Anyagcserénk jelentősen befolyásolja a testsúlyunkat. A lassú anyagcserével rendelkező emberek könnyen híznak és nehezen fogynak. Ha az anyagcsere nagyon aktív, az érintett vékony marad. A lassú anyagcsere mögött különböző okok húzódnak meg. Fontos szerepet játszik például az életkor. A fiatalabbak anyagcseréje általában gyorsabb. A nem is fontos: a férfiak nagyobb izomtömegük miatt több energiát égetnek el.

Negatív hatással van anyagcserénkre az egészségtelen táplálkozás, a túl sok cukor, ezek hatását erősíti a túl kevés sport. Bizonyos betegségek, mint pl. a pajzsmirigy alulműködése is csökkenti az anyagcserét.

Az anyagcsere javítása

Az anyagcsere fokozása érdekében ajánlott lemondani a nehéz ételekről, de nem tanácsos túl kevés kalóriát felvenni. Helyette fogyasszunk napközben kis adagokat. Csemegeként ajánlott a gyümölcs és a saláta. A magok, valamint nem pörkölt és sózott mogyoró is segít, ez utóbbinál azonban ügyelni kell a nagy kalóriatartalomra.

Az adagok nagysága és a felvett élelmiszer fajtája mellett van még néhány tipp az anyagcsere javítására:

  • Igyon reggeli előtt egy pohár vizet friss citromlével vagy kevés almaecettel. Alternatívaként forró gyömbértea is ajánlott.
  • Egyen magas rosttartalmú ételeket! Legyenek köztük oldható rostanyagok, ezek nagy mennyiségű vizet képesek megkötni, és megdagadnak a belekben.
  • Fogyasszon nagy tápértékű élelmiszereket, olyanokat, amelyek kevés kalória mellett több tápanyagot tartalmaznak. A gyümölcs és zöldség mellett ajánlottak pl. a gabonafélék, hüvelyesek, sovány hús és hal. Ügyeljen a C-vitamin bevitelre. Alkalmas gyümölcsök erre az acerola cseresznye, alma, földieper, kivi, narancs és citrom. Ugyancsak ajánlott a brokkoli, paprika és spenót.

Segít a sport

A sport talán a legjobb módja annak, hogy az anyagcserét a megfelelő lendületbe hozzuk. Eközben nemcsak energiát égetünk el, hanem még izomzatunkat is gyarapíthatjuk. Az izomgyarapítás érdekében végezzen rendszeresen erősítő gyakorlatokat.

Ha az erőnléti edzések helyett inkább a kitartást igénylő edzésmódot kedveli, anyagcseréjét ezen az úton is növelheti. Menjen például kocogni, kerékpározni, vagy úszni. Sokat segít a mozgás integrálása a hétköznapokba: mondjon le tehát a mozgólépcső és a lift használatáról, és a kisebb utakat gyalog tegye meg autózás helyett. Az irodában is van lehetőség mozgásra. Keresse fel gyalog a munkatársait ahelyett, hogy e-mailt ír nekik. Ebédszünetben hagyjon időt egy kis sétára.

(Németből fordította: Koncz László)