Fogyás a gondolat erejével: hatni tudunk az anyagcserénkre

Ha azt gondoljuk – függetlenül attól, hogy igaz-e –, hogy hizlaló ételt eszünk, a ghrelin nevű „éhséghormon” szintje gyorsabban indul csökkentésnek, mintha azt hinnénk, egészséges falatokat fogyasztunk – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a nehéz ételekhez társuló gondolatok az anyagcsere gyorsulásával, ennélfogva gyorsabb zsírégetéssel járnak.

Fogyás a gondolat erejével: hatni tudunk az anyagcserénkreSokan alaposan áttanulmányozzák a címkét annak eldöntésére, hogy az adott élelmiszer hizlal vagy egészségtelen-e. Egy nemrégiben készült vizsgálat szerint azonban maga a címke majdnem olyan fontos, mint maga a termék, hiszen hizlalónak hitt élelmiszer fogyasztásakor felgyorsul az anyagcsere – méghozzá arra való tekintet nélkül, hogy valóban egészségtelen áruról van-e szó. Ezzel ellentétben viszont lassul a metabolizmus, amikor egészségesnek vélt étellel táplálkozunk.

Alia Crum, a New York-i Kolumbia Üzleti Iskola pszichológusa végezte az úgynevezett „Tejturmix tanulmányt”, hogy górcső alá vegye a címke tartalmának testre gyakorolt hatását. A szakértő a kísérlet minden résztvevőjének 380 kalóriás tejturmixot adott, amelyek fele a felirat szerint 620 kalóriát tartalmazott, másik felük pedig 140-et.

Dr. Crum kimutatta, hogy akik a magas kalóriatartalmúnak álcázott italt kapták, azoknak a gherlin-szintje háromszor gyorsabban esett vissza, mint azoké, akik azt hitték, hogy alacsony kalóriatartalmú turmixot isznak. Ez rendkívül fontos eredmény, hiszen az említett hormon nemcsak az éhségérzet kialakulásában játszik szerepet, hanem az anyagcsere sebességében is.

Korábbi feltételezések szerint a gherlin-szintet egyszerűen a szervezetbe kerülő tápanyagok határozzák meg. Világos volt, hogy növekedésekor éhségérzet jelentkezik, illetve csökkenésekor gyorsul az anyagcsere, mivel a szervezet elkezdi égetni a bevitt kalóriákat. A Tejturmix tanulmány következtetése alapján azonban egy bizonyos placebó-hatással is számolni kell.

Dr. Crum tehát azt mondja, hogy a fogyás legjobb módja az alacsony kalóriatartalmú ételek fogyasztása úgy, hogy a célszemély hizlalónak higgye őket.