Az almaecet üdvös hatásai

Az almaecet használata régóta ismert népi gyógymód, hírnevét nálunk tudtommal dr. D. C. Jarvis (kiropraktor orvos) magyarul is megjelent könyve alapozta meg. Ebben leírta, hogy az amerikai Vermont államban élők sokkal egészségesebbek és tovább is élnek, mint az ország más területein lakók. A magyarázat szerinte a mézzel kevert almaecetes italtban rejlik.

Az almaecet – hívei szerint – segít a fogyásban, a méreganyagok eltávolításában és a vércukorszint szabályozásában, mérsékli az étvágyat, kiegyensúlyozza a pH-t, javítja az emésztést, ellátja a gyomor-bélrendszert jótékony hatású enzimekkel és probiotikumokkal, továbbá „felturbózza” az immunrendszert.

Többféle jótékony hatása bizonyított

Nemrégiben többen is nyomába eredtek ezeknek az állításoknak, megpróbálták kideríteni, van-e valamilyen, kutatásokkal igazolt alapjuk. Foglalkozott a témával a Harvard Health Publishing szerkesztője is, aki szerint a Google keresőjében napjainkban ez az egyik legdivatosabb téma a fogyókúrával kapcsolatban.

Lássuk, mi minden derült ki az almaecetről a kutatások alapján. Egy 2009-es japán kutatás állatoknál igazolta a testsúlycsökkentő hatást. Egy 2007-es humán vizsgálatban 1. típusú cukorbetegségben szenvedők pudingot fogyasztottak, egy részük egy pohár vizet kapott a nyalánkság mellé, a másik részük 2 evőkanálnyi almaecettel elkevert vizet ivott hozzá. Azt tapasztalták, hogy az almaecetes csoport tagjainak lassabban ürült ki a gyomruk, vagyis tovább érezték magukat jóllakottnak. (Ez a körülmény nyilvánvalóan hozzájárulhat a fogyáshoz.)

A már említett 2009-es kutatásban az állatok vérzsírszintjét is vizsgálták, és csökkent triglicerid szintet mértek.

Egy iráni humán vizsgálat szerint mind a koleszterin, mind a triglicerid szintje csökkent az almaecet hatására.

Egy további kutatásba 2. típusú (időskori) cukorbetegségben érintetteket vontak be, ők lefekvés előtt még ettek egy kis snacket, és az egyik csoportjuk almaecetes vizet is kapott mellé. Az almaecetes csoport tagjainál ébredéskor jelentősen alacsonyabb vércukorszintet mértek.

A Medical News Today (MNT) portálon közölt cikk kitér az almaecet rendszeres fogyasztásának mellékhatásaira is. A legnagyobb gondnak a fogzománcra gyakorolt negatív hatást mondja, ez azonban csökkenthető, ha az almaecetes itóka elfogyasztása után az ember kiöblíti a száját. Akik gyógyszert is szednek, azoknak az esetleges együttes (mellék)hatást is figyelembe kell venniük, különösen akkor, ha vízhajtóról vagy inzulinról van szó. Végül, mivel az almaecet savas kémhatású, érzékenyebb embereknél irritálhatja a torkot és a gyomrot.

Bár az almaecet vízzel elkevert fogyasztása elég biztonságosnak tekinthető, az MNT cikkírójának ajánlása szerint napi adagja ne haladja meg a 2 evőkanálnyit. És persze az a legjobb, és ezt már én teszem hozzá, ha bio minőségű almaecetet választunk.

Kürti Gábor
https://kurtigabor.com/
(Forrás: Gyógyszer nélküli egészség Facebook csoport)