Az élvezetes, tudatos étkezés a túlsúly ellen is hat

Az étkezés természetes, egészséges és élvezetet szerző tevékenység az éhségünk kielégítésére. Élelmiszerrel teli és megszállottan diétázó kultúránkban azonban az evés gyakran lélek nélküli, „kötelező”, és a bűnösség érzetét keltő dolog. A tudatos étkezés egy ősi gyakorlat, amely segíthet megoldani ezt a szeretem-gyűlölöm kapcsolatot az ételekkel.

A tudatos étkezés azt jelenti, hogy odafigyeléssel és átgondoltan étkezünk. Átgondoljuk, hogy mi a jó a szervezetünk számára, és odafigyelünk arra, hogy élvezzük az elfogyasztott ételeket. Sokkal több ez, mint egyszerűen csak lassan, elkalandozó figyelem nélkül enni. Bár ez is fontos, de messze nem minden.

A tudatos étkezés felöleli az étkezés teljes folyamatát az éhség felismerésétől az élvezetes és egyben tápláló ételek kiválasztásán át a jó érzésig, hogy a testünk megkapta, amit kívánt, energikusabbak lettünk.

1. Együnk növényi alapú ételeket

Amerikai kutatások szerint az átlag amerikai azzal is csökkenthetné a globális felmelegedést, ha vegetáriánussá válna. Határozottan hasznosabb, mint ha vásárolnánk egy öko-autót.

A hústermékek, főleg a vörös húsok fogyasztása esetén nagyobb a bélrák és a szívbetegségek kockázata. Próbáljuk meg a vörös húsokat minél gyakrabban szárnyashúsra és tojásra váltani. Ezzel az egészségünknek és a környezetünknek is jót teszünk.

2. Ne maradjon ki étkezés

Ha éhesek vagyunk, nehezebb tudatosan választani. Ilyenkor hajlamosak vagyunk rá, hogy beugorjunk az első gyorsétterembe, ahol valószínűleg valami egészségtelent fogunk választani. Tartsuk be a rendszeres étkezési tervünket, és együnk lassan. Így a szervezetünknek elég ideje lesz rá, hogy mindent alaposan feldolgozzon.

3. Rágjunk alaposan

Minden falatot addig rágjunk, amíg szinte folyékony lesz. Lehet, hogy ez hosszú időnek tűnik, de megéri. A rágás segít, hogy jobban érezzük az étel ízét, és csökkenti a fulladás kockázatát.

4. Kerüljük a túlevést

A túl sok bevitt élelmiszer nagyon megterhelő a szervezet számára, ezért mindig csak annyit együnk, amennyi éppen elég.

5. Együnk lassan

Ha lassan eszünk, idejében észrevesszük, mikor kell abbahagyni, mielőtt túl sokat ennénk. Talán nem meglepő módon a kínai gyógyászatban az emésztőrendszer hatékony működését segítő tanács, hogy soha ne együk teljesen tele magunkat.

6. Koncentráljunk az ételre

Ha az ételre koncentrálunk, azzal teljessé tesszük az evés élményének élvezetét.

7. Étkezés előtt igyunk vizet

Ha evés előtt megiszunk egy pohár vizet, utána már kevesebb ételt kívánunk, így elkerülhetjük a felesleges kalóriákat. Ráadásul szervezetünk megfelelő hidratálásával frissen és energiával telve tartjuk magunkat.

8 Vonjuk be mind a hat érzékünket

Amikor az ételt tálaljuk és elfogyasztjuk, figyeljünk az étel, színére, illatára és állagára. Ne csak az ízre támaszkodjunk. Minden falatot úgy fogyasszunk el, mintha először kóstolnánk a adott ételt.

9. Értékeljük az ételt

Evés előtt gondoljunk hálával mindazokra az emberekre és körülményekre, akik és amelyek ezt lehetővé tették számunkra.

10. Osztályozzuk az éhségünket étkezés előtt

Tudjuk, hogy adott pillanatban mennyire vagyunk éhesek, és ennek megfelelően együnk, de mindig inkább egy kicsit kevesebbet, mint többet. Ha mégsem laktunk jól, néhány óra múlva együnk valami könnyű tízórait vagy uzsonnát. Ez segít szabályozni a testsúlyunkat.

(Angolból fordította: H. Orsi)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Tervezzünk élvezetes étkezéseket!