Tervezzünk élvezetes étkezéseket!

Az egészséges táplálkozás sok ember számára unalmas és nem túl ízletes fogalmakat jelöl. Az egészséges táplálkozás azonban minden más, csak nem ez! Olyan étkezésforma, amely az egész élelmiszerskálát magában foglalja, vagyis változatos, vegyes étrendet jelent. Kiváltképp a friss élelmiszerek, a gyümölcsök, zöldségek és fűszerek serkentik az ízlelőbimbókat.

Sokan már nem is tudják, milyen ízletes a saját készítésű paradicsomleves friss bazsalikommal, vagy a frissen párolt kerti zöldség. Újra foglalkozni kell az eredeti élelmiszerekkel, és fel kell fedezni azok különleges és egyedi ízét. Úgy tűnik, hogy ez elveszett valahol a konzervdobozok és kész pizzák között.

Az ínyencek egészségesebben élnek?

Azok, akik élvezik az ételt, és nem tekintik mellékes ügynek az étkezést, több időt szánnak az evésre és automatikusan lassabban esznek. Ez azt eredményezi, hogy nagyobb figyelmet fordítanak a jóllakottságra, és nem esznek többet, mint amennyi szükséges. Nekik gyakran könnyebb megtartani súlyukat.

Az élvezet nem a mennyiség, hanem a minőség és választék kérdése. Aki szeret enni, nem jelenti azt, hogy sokat kell fogyasztani. Így tesznek az ínyenceknek: mindenből egy kicsit, kis adagokban. Emellett az ínyencek minden érzékükkel esznek, ami vizuális és illatélményt is jelent.

Élvezze az evést!

Engedje szabadon szárnyalni a képzeletét! Örüljön a vidám étkezésnek a családdal vagy barátokkal, tervezzen meg olyan menüt, amely egészséges, és élvezeti értéke is nagy. Mit szólna a következőhöz?

Vegyes saláta pirított napraforgómagokkal, kelbimbóval és joghurtos öntettel
Lazacfilé lime szósszal, vegyes zöldség és vadrizs
Vegyes gyümölcssaláta vaníliás túróval

Próbálja ki néha a közös főzést, próbáljon ki új dolgokat. Különösen a gyermekek számára lesz nagy élmény.

A szemünkkel is eszünk

Úgy terítse meg az asztalt, hogy az öröm legyen a szemnek is. A gyertyák, szalvéták és virágok kellemes hangulatot teremtenek. Szépen igazítsa el a fogásokat a tányéron, és ne felejtsen el egy kis díszítést.

Szánjon időt minden fogásra. A fogások közötti kis szünetek segítik az emésztést, és időt engednek a beszélgetésre. Itt sokat tanulhatunk a francia evéskultúrából, amelynek különleges funkciója az órákon át történő együtt ülés, a lakmározás és a beszélgetés. Az étkezés nem csak mellékes dolog, hanem az estét kitöltő program.

Élvezetes étkezés minden nap?

Miért ne? Minden nap ennünk kell, hogy testünk és elménk működjön, de változó életmódunkkal sajnos kevés idő marad erre a banális szükségletre. Vagy ez csak prioritás kérdése?

  • Tervezze meg időt az ételek elkészítésére és a családi körben történő étkezésre
  • Vonja be a családtagokat az étkezések előkészítésébe (zöldségvágás, burgonyahámozás, asztalterítés)
  • Használjon minél gyakrabban friss alapanyagokat, és élvezze ezeket tudatosan
  • Kényeztesse a szemét szépen megterített asztallal
  • Kerülje étkezés közben az olyan melléktevékenységeket, mint a tévézés, olvasás stb.
  • Próbáljon ki gyakrabban valami újat, hogy az ízlelőbimbók ne lustuljanak el

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Az élvezetes, tudatos étkezés a túlsúly ellen is hat