Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Nem jobb a koffeinnél az energiaital

A „különleges összetétel” ellenére az energiaitalok nem segítenek jobban a figyelem fenntartásában, mint az átlagos koffein, ami például a kávéban található – derül ki egy friss kutatásból. A szakértők egy kísérlet során a résztvevők agyi aktivitását mérték egy figyelmet igénylő feladat megoldása közben. Pontosabban azt vizsgálták, hogy az agy milyen gyorsan reagált a számítógép monitorán megjelenő betűk váltakozására.

Nem jobb a koffeinnél az energiaitalA kísérletet megelőzően a résztvevők 237 milliliter vizet, koffeines vizet vagy energiaitalos vizet fogyasztottak. A koffeines italokat úgy készítették el, hogy az alanyok testsúlyához viszonyítva ugyanannyi élénkítő anyagot tartalmazzon, illetve valamennyi folyadékot kékre színezték. Az eredmények alapján a koffeines italokat fogyasztóknál gyorsabb agyi reakciót lehetett megfigyelni, mint azoknál, akik csak vizet kaptak. A koffeines víz és az energiaital hatása között azonban nem mutatkozott különbség.

„Sokan azért választják az energiaitalokat, mert extra adag koffeinre vágynak, még nagyobb hatással” – mondta Chelsea Benham, az egyesült államokbeli Danville Központi Főiskola kutatója, hozzátéve, hogy az eredmények ellentmondanak a hatékonysággal kapcsolatos elvárásoknak.

A vizsgálathoz használt energiaitalból egy 60 milliliteres üveg 215 milligramm koffeint tartalmaz, ami két csésze kávénak felel meg. Az energiaital előnye, hogy nagyobb koncentrációban rejti a serkentő anyagot, tehát nem kell belőle annyit meginni, mint kávéból. Az energiaitalok fogyasztásával kapcsolatban azonban aggályok merültek föl, mert a szakértők szerint kétséges, hogy az ennyire sűrített koffeinbevitel egészséges az emberi szervezet számára. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA) több bejelentést is kapott a kísérlethez használt termékkel kapcsolatban: szívrohammal és halálesettel is összefüggésbe hozták a fogyasztását, noha egy esetben sem bizonyosodott be, hogy az energiaital lett volna a problémák oka.