Miért olyan drága a fehér tea?

A fehér tea a világ egyik legértékesebb teája. Egy kg tea előállításához akár 30 000 fiatal rügyre van szükség. A fehér teát ugyanabból a növényből készítik, mint a zöld vagy a fekete teát. A különbség a feldolgozásban van. A koffein mellett a fehér tea számos más összetevőt is tartalmaz, amelyek más teákban nem találhatók ilyen koncentrációban.

A fehér teát a Camellia sinensis növényből nyerik. Fekete és zöld teát is készítenek belőle, a feldolgozásukban, erjedésükben és a teanövény összetevői szempontjából különböznek. A fehér teát természetes módon, csak két százalékban fermentálják.

A növény fiatal, zárt rügyeit kézzel szedik, majd néhány órán át szellőztetik. A következő lépésben a rügyek fél napig hervadnak egy szőnyegen. Ezután a teát szárítják, majd csomagolják. A fehér tea bonyolult előállításának megvan az ára, kb. három-húsz euró/100 gramm, tehát valamivel drágább, mint rokonai. Ez az egyik oka annak, hogy a fehér teát nem isszák olyan gyakran, mint a zöld vagy a fekete teát.

A fehér tea eredetileg Kína Fujian tartományból származik, és nagy hagyományokkal rendelkezik, gyógyító és egészségvédő hatásokat tulajdonítottak neki.

Miért fehér?

Nevét a fehér tea nem a színe miatt kapta. Ezt a teafajtát azért nevezzük így, mert a zárt rügyeket, amelyekből a tea készül, fehér pelyhek borítják. A tea alapanyaga tehát valóban fehér.

A fehér tea legismertebb fajtái a fehér bazsarózsa (Bai Mu Dan) és az ezüst tű (Yin Zhen). A termesztési területtől és a betakarítási időtől függően a fehér tea enyhén füstös, fanyar vagy virágos jelleget kap. Alapvetően a fehér tea mindig finom és kissé édeskés.

Miért egészséges?

A fehér tea számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Az ásványi anyagok a következők:

  • fluorid
  • kálium
  • cink
  • vas
  • kalcium
  • nátrium

Különösen a fluor és a kálium dominál a fehér tea gazdag ásványi anyagai közül. A fehér teában található B1-vitamin adja a vitaminok legnagyobb részét. Nagyon fontos az idegrendszerünk számára, és befolyásolja a hangulatunkat. A B1-vitamin hiánya fejfájást, depressziót, vérszegénységet és fokozott fertőzésveszélyt okozhat.

A fehér tea háromszor annyi katechint tartalmaz, mint a rokona, a zöld tea. A katechinek természetes cserzőanyagok, amelyek antibakteriális, antioxidáns és karcinogén hatásúak.

Egy másik összetevő a metilxantin, beleértve a koffeint és a teofillint. A metilxantinok stimulálják a központi idegrendszert. Kitágítják például a hörgőt és csökkentik a fejfájást és a migrént. 100 ml-en 6 mg koffeinnel a fehér tea messze elmarad a fekete teától, amely 100 ml-enként legalább 25 mg koffeint tartalmaz.

A fehér tea egyéb aktív összetevői, például a flavonoidok, tonizáló hatásúak a bőrre. Ezek az anyagok szabályozzák a bőr kötőszövetében az elasztint és a kollagént.

A fehér tea gyógyító ereje

A fehér tea összetevőit évszázadok óta használják a betegségek kezelésére. Még a kínai császárok is azt mondták, hogy a fehér tea megújító és életét meghosszabbító hatású. Manapság sok összetevő megtalálható a gyógyszerekben is. A fehér tea különösen a magas antioxidáns tartalmáról, katehinek formájában ismert. A katechinek megkötik a szabad gyököket, amelyek sejtkárosodást, és ennek eredményeként súlyos betegségeket okoznak. Így a katechinek segítenek a magas vérnyomás és a magas vércukorszint esetén is. Ezen túlmenően támogatják a szívroham, a magas koleszterinszint és a stroke elkerülését. A katechinek gyulladásgátlók és jótékony hatással vannak az immunrendszerre, és csökkentik a rák kockázatát.

A fehér tea antioxidáns hatása segít megakadályozni a bőr öregedését. Ezért a hatóanyagokat gyakran használják a kozmetikai iparban. Már napi három csésze rövid idő után rendszeresen a finom pórusú és egészséges bőrt eredményez. A fehér teában a koffein koncentrációja azonban olyan alacsony, hogy a fehér tea nincs stimuláló hatással, de nagyon gyengéd a gyomornak.

Fogyás fehér teával?

Néhány, a polifenolok csoportjába tartozó hatóanyagot nagy mennyiségben tartalmaz a fehér tea. Ezek az összetevők közvetlenül a szervezetünk sejtjeire hatnak. Különösen a zsírsejteket stimulálják ezek az anyagok, hogy kevesebb zsírt vegyen fel a szervezet és gyorsabban adja le a zsírt. Étrendünkben ez a folyamat pozitív hatással van a testzsír csökkenésére. Ezen kívül a fehér tea vízhajtó hatású, és serkenti az anyagcserét. Ez azok számára is előnyös tehát, akik fogyni akarnak.

Fehér tea a terhesség alatt

Terhesség alatt nagyon fontos a magas hidratáció, de nem minden folyadékot lehet biztonságosan inni. Mivel a koffeintartalmú italok serkentő hatásúak, ezeket a terhes nők csak mérsékelten fogyaszthatják. A fehér tea alacsony koffeintartalma miatt azonban napi két csésze ártalmatlan.

Terhesség alatt csak arra kell ügyelni, hogy a fehér teát nem szabad sokáig áztatni, mert ez csökkenti a tea erejét. A terhesség vége felé érdemes tartózkodni a fehér tea fogyasztásától.

A tea helyes elkészítése

Fehér tea készítésekor ügyeljen arra, hogy a víz ne forrjon fel. Az optimális vízhőmérséklet 75-80 Celsius fok. Így a tea nem sérül, és az összetevők továbbra is kifejthetik hatásukat. Csészénként használjon egy púpozott teáskanálnyi fehér teát. A legjobb, ha a teát 2-5 percre hagyja állni.

Mivel a fehér tea nem lesz keserű, több öntetet is készíthet a fehér tealevelekkel. Ez kissé megváltoztatja a tea ízének intenzitását, és új aromák jelennek meg benne.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen olvasna még a fehér teáról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A fehér tea jobb, mint a zöld?