A fehér tea jobb, mint a zöld?

Bár fekete teát már nagyon régóta iszunk, a zöld és főleg a fehér tea, nem is olyan régóta ismert Magyarországon. Vajon igaz az, hogy a fehér tea még a zöldnél is egészségesebb? A fehér, zöld és fekete tea ugyanarról a növényről származik (Camellia sinensis), csak a fehér tea a növény még ki nem nyílt rügyeiből, míg a zöld tea az érettebb, kinyílt levelekből készül.

Császárok itala

A fehér tea szüretelésékor nem a levelet,, hanem a tű formájú bimbó részt szedik, amelyet más néven ezüsttűnek is szoktak nevezni. Ebből, illetve a tű alatti első levélből is lehet fehér tea. A teafajta nevét nem a tea főzetének színéről kapta, hanem arról, hogy ez a bimbó, és a kis levelek ezüstös színűek a rajtuk lévő bolyhoktól.

Ez a teafajta azért olyan különleges, és ritkaság, mert egy évben csak két napig szedhető meg a levélke, kora tavasszal. Ezért, és mivel úgy tartották, hogy aki ezt issza, az halhatatlanná fog válni, a régi Kínában kizárólag a császárok itala volt.

Máig kézzel szedik, nehogy megsértsék a jó minőségű alapanyagot. Amikor a tealeveleket, rügyeket megszedték, kiterítik, és egy kicsit megszárítják, megfonnyasztják. A szárítás következtében még jobban kifehérednek a levelek. Ez a fonnyasztás két napig tart, aztán magasabb hőmérsékleten, kilencven-száz fokon tovább szárítják.

Erjesztés kizárva

A legenda szerint a zöld teát egy kínai császár fedezte fel, k. e. 2737-ben, amikor felforralt ivóvízébe egy hirtelen támadt szélfuvallat néhány levelet belesodort a forró vízbe.

A zöld tea a teacserje leveiből készül. Gőzöléssel megakadályozzák az erjedési folyamot megindulását, ezáltal alakul ki a tea jellegzetes íze, ráadásul a sejtvédő tulajdonságokkal rendelkező antioxidáns hatású anyagok is megmaradnak.

Élettani hatások

Mind a fehér, mind a zöld teának magas az antioxidáns tartalma. A szív- és érrendszeri betegségben szenvedők is bátran fogyaszthatják, jótékonyan hat a szervezetükre. Csökkenti a vérnyomást, a koleszterin szintet, és gátolja az érelmeszesedést is. Erősítik a csontokat és az immunrendszert. Zsírégető hatással is rendelkeznek.

Mivel a teában lévő koffein fokozatosan szívódik fel a bélben, órákon át egyenletesen fejti ki hatását. Serkenti a szellemi teljesítőképességet, a gondolattársításokat, a megfigyelő- és koncentrálóképességet, megelőzi a fáradtságérzetet.

Fluorid tartalmának köszönhetően a fogszuvasodás megelőzésében is fontos szerepet játszik, természetesen csak cukor nélkül fogyasztva.

Ízletes, egészségvédő, relaxáláshoz is kiváló. Kell ennél több ok, hogy fogyasszuk?

(Angolból fordította: H.O.)

Ha szívesen olvasna még a fehér teáról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Miért olyan drága a fehér tea?