Alkohol és magas vérnyomás: veszélyes keverék

A magas vérnyomásban szenvedő emberekben már kevés alkohol fogyasztása is ronthatja a szív bal kamrájának működését, amely vért pumpál a test többi részébe. Napi 30 ml alkohol is módosíthatja a szívműködést, ha valaki magas vérnyomásban szenved. Azoknál, akik többet ittak, vastagabb a bal kamra fala, a szívkamra merevvé vált, és kevésbé hatékonyan működött.

Mivel már a mértékletes alkoholfogyasztás is növeli a korai funkcionális kardiológiai elváltozások előfordulását a magas vérnyomásos betegekben, az alkoholtartalmú italok fogyasztásának korlátozása hasznos lehet a kardiológiai szövődmények megelőzésére az ilyen páciensek esetében” – nyilatkozta az Amerikai Hipertenziós Társaság New York-i kongresszusán közzétett kutatás vezetője, dr. Leonardo Sechi.

Veszélyes a szívre, ha sokAzt nem lehet tudni, hogyan következik be ez a szívkárosodás, és a kutatás nem tárt fel közvetlen ok-okozati összefüggést, ezért dr. Sechi szerint további, az alkoholfogyasztás csökkentését vizsgáló kutatásokat kell végezni az eredmények alátámasztására.

Kutatásukhoz az olasz szakértők 335 olyan magas vérnyomásban szenvedő beteg bevonásával vizsgálták az alkoholfogyasztás hatásait, akiknek nem volt más szívpanasza. A kutatók EKG-val és szív képalkotó vizsgálattal mérték az alanyok szívműködését, és kikérdezték őket alkoholfogyasztási szokásaikról.

Kiderült, hogy azok, akik a legtöbbet ittak, vastagabb bal kamrai fallal rendelkeztek, a szívkamra merevvé vált, és kevésbé hatékonyan működött. Sechi kutatócsoportja a résztvevők közel felében mutatott ki szívkárosodást, melynek mértéke az elfogyasztott alkohol mennyiségével függött össze. Minél többet ittak, annál nehezebben tudott a szívük megfelelően feltöltődni vérrel az egyes szívverések között.

A több szívkárosodást szenvedett betegek általában idősebbek vagy kövérebbek voltak, diabéteszben vagy magas vérnyomásban szenvedtek, illetve magas volt a vércukor- vagy a koleszterinszintjük. Mindezeknek a tényezőknek a számításba vétele után is azt mutatták ki azonban a szakértők, hogy az alkohol még így is jelentős tényezőnek tekinthető a szívfunkció károsításában.