Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Tabletta az alkoholistáknak?

Ünnepekkor szinte minden családban előkerül az alkohol. Van, aki csak néha iszik, de sokkal többen vannak azok, akik rendszeresen a pohárhoz nyúlnak. Az akaraterő – ha van – gyakran kevés, szükség lenne külső segítségre is. Most felcsillant a remény, hogy napi egy tabletta segítségével megszabadulhatnak káros szenvedélyüktől az alkoholisták.

A Sinclair Method néven futó program lényege, hogy a naltrexon nevű ún. opioid antagonista tabletta formájában történő szervezetbe juttatásával felülírható az alkohol iránti vágy. Annyit kell tenni csupán, hogy egy órával az első ital előtt be kell venni a tablettát, és így az alkohol hatására nem szabadul fel endorfin az agyban, vagyis kevésbé fog vágyni a következő italra az ember.

Ennyi elég is

A Sinclair Method, mint új módszer az alkoholizmus legyőzésére már a 70-es években megjelent, az opiodot kontrolláló hatóanyag, az önfegyelem és az alkohol közös nászából. Meglepő módon azonban az újra felfedezett, és némiképp továbbfejlesztett módszer rendkívül ígéretesnek tűnik: az esetek 80 százalékába hatásosnak mondható.

Az Anonim Alkoholisták brit vezetősége szerint rendkívül hasznos módszerről van szó, amely tulajdonképpen segít az alkoholfüggők agyának újrahangolásában, a rossz szokást motiváló ingerek megszüntetésében.

Ez sokkal valóságszerűbb megoldás, mint a teljes absztinencia: egy átlagos alkoholista ugyanis nem tudja egyik napról a másikra letenni az italt – mondja dr. Josh Berkowitz, a kutatás egyik vezetője.