Tabletta az alkoholistáknak?

Ünnepekkor szinte minden családban előkerül az alkohol. Van, aki csak néha iszik, de sokkal többen vannak azok, akik rendszeresen a pohárhoz nyúlnak. Az akaraterő – ha van – gyakran kevés, szükség lenne külső segítségre is. Most felcsillant a remény, hogy napi egy tabletta segítségével megszabadulhatnak káros szenvedélyüktől az alkoholisták.

A Sinclair Method néven futó program lényege, hogy a naltrexon nevű ún. opioid antagonista tabletta formájában történő szervezetbe juttatásával felülírható az alkohol iránti vágy. Annyit kell tenni csupán, hogy egy órával az első ital előtt be kell venni a tablettát, és így az alkohol hatására nem szabadul fel endorfin az agyban, vagyis kevésbé fog vágyni a következő italra az ember.

A Sinclair Method, mint új módszer az alkoholizmus legyőzésére már a 70-es években megjelent, az opiodot kontrolláló hatóanyag, az önfegyelem és az alkohol közös nászából. Meglepő módon azonban az újra felfedezett, és némiképp továbbfejlesztett módszer rendkívül ígéretesnek tűnik: az esetek 80 százalékába hatásosnak mondható.

Az Anonim Alkoholisták brit vezetősége szerint rendkívül hasznos módszerről van szó, amely tulajdonképpen segít az alkoholfüggők agyának újrahangolásában, a rossz szokást motiváló ingerek megszüntetésében.

Ez sokkal valóságszerűbb megoldás, mint a teljes absztinencia: egy átlagos alkoholista ugyanis nem tudja egyik napról a másikra letenni az italt – mondja dr. Josh Berkowitz, a kutatás egyik vezetője.