Forralt bor: alkohol nélkül is finom

A fahéj és a szegfűszeg, a kardamom és a narancs illata csábító – különösen akkor, amikor a forralt bor gőzéből a karácsonyi vásárban nézelődők vagy az átfázott vendégek orrába csap. Megtévesztő azonban az a nézet, hogy a meleg alkohol tartósan felmelegíti a testet. Mi is a jó akkor a forralt borban, és milyen melegítő alternatívái vannak?

Egy hideg téli napon semmi kivetnivaló sincs egy korty forralt borban – csak ne bízzunk túlságosan a melegítő hatásában. A fagyos külső levegőben ugyanis az alkoholból eredő hő félrevezető: az etanol tágítja az ereket, ezért több vér jut a bőrfelszínre. A test a hőt annál gyorsabban le is adja.

Ez a hatás egy rövid melegítő érzés után véget ér, jobban fázunk, mint előtte. Ha viszont meleg szobában iszunk meleg italokat, akkor ez a hatás elmarad.

Alkohol nélkül is finom

Fahéj, szegfűszeg, kardamom

A forralt bor nagyon népszerű, ezt a növekvő számok bizonyítják. Tavaly mintegy 50 millió liter forralt bort fogyasztottak Németországban. Nem csoda, mert ízlik és állítólag egészséges is. Kezdjük a jó és teljesen ártalmatlan összetevőkkel:

  • fahéj: elengedhetetlen fűszer a forralt borhoz, serkenti a testet emésztőnedvek előállítására. Jó szer a telítettség érzésére ellen. A Kr. e. 350 körül élt görög filozófus, Theophrastus finom fűszerként dicsérte a fahéjat, különösen borhoz. Egyébként a legjobb fahéj Ceylonból származik az igazi fahéjfáról, és nagyon világos színű.
  • kardamom: azt mondják, hogy étvágygerjesztő hatású, segít a felfúvódás ellen.
  • szegfűszeg: elsősorban jó illata van, antibakteriális és emésztést elősegítő hatású. Már az ókori Kínában és Egyiptomban is ismerték a szegfűszeget és jótékony hatását. Az arab kereskedők a római korban hozták Európába.

Kalóriák az alkoholban

A forralt borban lévő fűszerek az illóolajokon keresztül valóban pozitív érzéseket váltanak ki a szagreceptorokban. Azt pedig jól tudjuk, hogy az alkohol mértékkel fogyasztva felvidít…

Még ártalmatlan, de igazi kalóriabomba a forralt borban lévő cukortartalom. Cukor nélkül az ital nem igazán lenne jóízű. 80 és 100 kalóriát tartalmaz 100 ml-enként, egy nagy pohárral könnyen összejön 200 kalória…

Alkoholtartalom a forralt borban

A forralt bor alkoholtartalma a (német) törvény szerint hét százalék, amit a karácsonyi vásárokon ellenőriznek is. A cukros (és szénsavas) italok alkoholtartalma nagyon gyorsan bejut a vérbe, mert a bélnyálkahártya a cukor révén gyorsabban felszívja az alkoholt. Egy negyed liter bor körülbelül 20 gramm tiszta alkoholt tartalmaz, a szervezet óránként 0,1 gramm/testtömeg kilogrammot bont le. Egy 80 kg súlyú férfinek tehát körülbelül 2,5 órára, egy 60 kg súlyú nőnek 3 órára van szüksége az alkohol lebontására.

A forralt bor egészséges alternatívája

Szerencsére vannak alkoholmentes, de ugyanolyan jó illatú és melegítő hatású alternatívák: forró, édesített tea vagy puncs alma-, vagy bodzaléből. A hozzávalók alapvetően megegyeznek az alap receptúrával: fahéj, szegfűszeg, kardamom, esetleg ánizs, vanília, narancs- és citromszelet – csak a vörösbor helyett szőlőlé, almalé és narancslé szükséges:

  • kb.½ liter vizet felforralunk, beleteszünk 2 zacskó gyümölcsteát, és 5 percig állni hagyjuk a forró vízben
  • hozzáadunk 1/2 l almalevet és narancslevet, ízlés szerint bodzalevet
  • ½ teáskanál fahéjjal, 2 szegfűszeggel, egy csipet kardamommal, kevés vaníliás cukorral ízesítjük
  • édesítésre kandiscukrot vagy ízlés szerint mézet adunk hozzá.

(Németből fordította: Koncz László)