Igéző téli ízek, illatok

A tél friss levegőjében a forralt borok fűszeres aromája keveredik a fenyő, a sült alma és a narancs illatával. A fűszeres illatok hétköznapi és gyógyító szerepét felismerhetjük a hagyományainkban, a táplálkozási szokásainkban és életvitelünkben. Németh Imréné Éva fitoterapeuta természetgyógyász nemcsak ezekről szól, hanem remek recepteket is megoszt velünk.

Forralt bor: alkohol nélkül is finom

A fahéj és a szegfűszeg, a kardamom és a narancs illata csábító – különösen akkor, amikor a forralt bor gőzéből a karácsonyi vásárban nézelődők vagy az átfázott vendégek orrába csap. Megtévesztő azonban az a nézet, hogy a meleg alkohol tartósan felmelegíti a testet. Mi is a jó akkor a forralt borban, és milyen melegítő alternatívái vannak?

Finom fájdalomcsillapító: a szegfűszeg

Az illatos, aromás szegfűszegről érdemes tudni azt is, hogy helyi érzéstelenítőként hat, ezért a fogászatban fájdalomcsillapítóként használják. Ezen kívül antibakteriális hatása miatt alkalmazhatjuk a száj és a torok nyálkahártyájának gyulladása és szájszag ellen is, a hagyományos kínai gyógyászatban pedig felfúvódás ellen is alkalmazzák.