Finom fájdalomcsillapító: a szegfűszeg

Az illatos, aromás szegfűszegről érdemes tudni azt is, hogy helyi érzéstelenítőként hat, ezért a fogászatban fájdalomcsillapítóként használják. Ezen kívül antibakteriális hatása miatt alkalmazhatjuk a száj és a torok nyálkahártyájának gyulladása és szájszag ellen is, a hagyományos kínai gyógyászatban pedig felfúvódás ellen is alkalmazzák.

A szegfűszeg bimbói nagy mennyiségben tartalmaznak illóolajat (14-26%). Az olaj fő összetevője az eugenol (75-85%), mellette kisebb mennyiségben eugenol-acetát (15%) és β-kariofillén (7%) van benne. További összetevők: kb. 0,4% flavonoidok, fenolos savak, tanninok, triterpének.

Aromás gyógyítóA szegfűszeget tea formájában nem fogyasztjuk. A belőle előállított készítményeket ne használják azok, akik erre, vagy egyéb mirtuszfélékre érzékenyek, mert az illóolaja allergiát válthat ki. A szegfűszeget száraz, fénytől védett helyen kell tárolni. A tárolóedény ne legyen műanyag.

Hatása

A szegfűszeg olaja és a virágbimbó tulajdonságait gondosan megvizsgálták, és bizonyították helyi érzéstelenítő, görcsoldó és fertőtlenítő hatását. Különböző kutatások alapján megállapították, hogy a szegfűszegnek is van gomba- és vírusölő hatása, különösen a herpesz-vírussal szemben hatásos. Gyulladáscsökkentő hatása már régóta ismert. A gyulladásgátló és fájdalomcsillapító tulajdonsága az úgynevezett prosztaglandinok eugenol révén kifejtett hatásával magyarázható. A prosztaglandinok szöveti hormonok olyan csoportja, amelyek felelősek többek között a fájdalom közvetítésében és szerepet játszanak a gyulladásos reakciókban.

Elsősegély fogfájásra

Amíg nem jutunk el orvoshoz, enyhülést hoz a szegfűszegolaj. Közvetlenül a fogra cseppentve, vagy kis darab vattával felitatva a szegfűszegolajat a fájdalmas fogra helyezzük, a fájdalom hamar csillapodik. Eleinte csípő érzést kelt, de pillanatok alatt áldásos enyhülést nyújt. Ha nincs otthon szegfűszegolaj, de van szegfűszeg, akkor egy szem egész szegfűszeget vehetünk a szánkba, ez a nyállal elkeveredve felpuhul, ekkor összerágva kiengedi az olaját, az így keletkezett pépet hagyjuk hatni a fájós fogon.

(Németből fordította: Koncz László)