Igéző téli ízek, illatok

A tél friss levegőjében a forralt borok fűszeres aromája keveredik a fenyő, a sült alma és a narancs illatával. A fűszeres illatok hétköznapi és gyógyító szerepét felismerhetjük a hagyományainkban, a táplálkozási szokásainkban és életvitelünkben. Németh Imréné Éva fitoterapeuta természetgyógyász nemcsak ezekről szól, hanem remek recepteket is megoszt velünk.

„Akadnak történetek, karácsonyi mesék, amelyeket úgy őrzünk, mint a dobozba rejtett füzéreket és színes üvegdíszeket, hogy azután minden évben elővegyük és megcsodáljuk őket.”
(Richard Paul Evans)

Ahogy közeledik a karácsony, sorra villannak be a régi régi, havas decemberek, az ünnepek örömei. Esténként a kályha mellett száradó kabátok, sapkák, kesztyűk és a hócsizmák várták, hogy másnap ismét „bevetésre” kerülhessenek. A szánkózás, késő esti csúszkálás, hóemberépítés és a véget nem érő hógolyózás mára már ritkán tapasztalható élmény.

Alma: valóságos vitamin- és ásványi anyag bomba

Ha jobban belegondolunk, az alma nem csak egy gyümölcs. Naponta fogyasztva egészséges vitamin- és ásványianyag-forrásként is tekinthetünk rá. Előnye az, hogy télen is elérhető – a régi időkben eltárolható volt –, manapság már bármely időszakban élhetünk vele. A-vitamin, béta-karotin, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B8-, B9-, B12- és C-vitamin, cink, E-vitamin, foszfor, K-vitamin, kalcium, kálium, lutein, zeaxantin, magnézium, mangán, nátrium, réz és vas gazdag forrása. Az illata jellegzetes! Nyersen és sütve, lekvárként süteménybe, palacsintába keverve, reszelve, szeletelve, aszalva, kompótként, levesként minden formájában jellegzetes ízt és aromát áraszt. Diétás ételek és italok alapját adja ma is.

Recept: illatos almaital

2 közepes nagyságú almát reszeljünk le vagy turmixgépben pépesítsük, pár csepp citromlevet csavarjunk hozzá.
Készítsünk 1 liter vízzel forró teát, melybe 5-6 szem szegfűszeget, 1 mokkáskanál ánizsmagot, 1-2 aszalt szilvát és egy kis rúd fahéjat főztünk kb. 3 percig. Várjuk meg, amíg a tea kb. 50 fokra visszahűl, ekkor keverjük hozzá a finomra reszelt citromos almát. Ízesíthetjük még akácmézzel vagy 2 db szárított stevia levéllel (ennek hiányában édesítőszerrel vagy mézzel, nyírfacukorral is készülhet, de édesítők nélkül is).

Fahéj: méregtelenít és felmelegít, karácsonykor nélkülözhetetlen

Talán a legkedveltebb, ismert karácsonyi illat és fűszer a fahéj. A Cinnamomum cassia fák ágairól lefejtett kéreg, mely elsősorban a Sri Lankán (Ceylon), Szunda-szigeteken és Kínában termesztett fákról került hozzánk mint étvágyjavító, emésztést serkentő, ízjavító fűszer. Az ünnepi asztaldíszek, gyertyák, díszek kiegészítője, emellett – szegfűszeggel, szegfűborssal társítva – a forralt boroknak, gyümölcsleveseknek, kompótoknak, teáknak és süteményeknek is nélkülözhetetlen alkotóeleme.

Az egészségre gyakorolt hatása közismert. Méregtelenít és felmelegíti a testet. Cukorbetegek és diétázók számára is ajánlott, javítja az inzulinérzékenységet. Almával, túróval, vaníliával összedolgozva édes sütemények ízletes fűszere. A fenyő és narancs illatával együtt a fahéj is nélkülözhetetlen része a karácsony hangulatának.

Recept: fahéjas túrós zsemle

Alap: 4 teljes kiőrlésű zsemlét vágjunk ketté – az alsó fele legyen a nagyobb –, és vegyük ki a zsemle belső tartalmát. A kiürített, félbevágott zsemlék aljára tegyünk egy vékony szelet vajat, és erre kanalazzuk rá a túrós tölteléket (l. lent). Mind a 4 zsemlét megtöltjük, és vékony szelet vajat teszünk rá, majd a felső „kalapot” is ráemeljük. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Amikor kész a sütés, rákanalazunk a zsömlékre 2-3 evőkanál növényi vagy kókusztejet. Fóliával takarjuk be addig, amíg forró. Tálalás előtt fahéjas porcukorral megszórva még melegen fogyasztható, bár hidegen is finom.

Töltelék: ½ kg túróhoz adjunk 2 tojássárgáját, egy mokkáskanál őrölt fahéjat, 1 vaníliás cukrot, ízlés szerint mézet (vagy más édesítőszert), mazsolát, 2 evőkanál natúr joghurtot, majd keverjük össze.

Ánizs: szélhajtó, tejszaporító

Az ánizs (Pimpinella anisum) aromái és jótékony gyógyhatása nélkül nehéz elképzelni a hideg tél időszakát. Az ánizs a Földközi-tenger vidékén őshonos, hazánkban és Európa-szerte tudatosan termesztett gyógy- és fűszernövény. Igen értékes illóolaját terméséből vonják ki.

A népgyógyászat régóta használja szélhajtóként hasi puffadásra, epekiválasztás segítésére, görcsoldásra, hasmenésre, gyomorégés enyhítésére, valamint köhögés esetén annak csillapítására. A tejelválasztás fokozására (elsősorban teakeverékek összetevőjeként) alkalmas, ezért a szoptató anyukák kedvelik.

Az ánizs illóolajait a cukoripar, a gyógyszeripar ízjavítóként, a kozmetikai ipar pedig szájápolók, fogkrémek ízesítésére használja fel. Likőrök adalékanyaga is lehet.

Csipkebogyó szörp és lekvár

A téli ünnepek italaihoz, desszertjeihez, palacsintákhoz, piskótákhoz használhatunk csipkebogyóból készült szörpöt, illetve lekvárt, de a csipkebogyó teáját is. Kicsit más ízvilágot hoz be a konyhánkba, ám a hatása miatt kedvező és változatos lehet. Jelentős a C-vitamin tartalma, de A-, B1-, B2-, K- és P-vitamin (rutin), valamint karotinoidok, flavonoidok, pektin és antociánok is találhatók benne. Rendszeres alkalmazása erősíti a vérerek falát, a kötőszövetet szilárdítja, összetételével az immunrendszert, a vérkeringést erősíti, támogatja.

Teáját áztatással készítsük, hogy minél több C-vitamint nyerjünk ki az áldásos bogyókból.

Szegfűszeg: fog- és fejfájás, szájüregi fertőzések

A szegfűszeg (Caryophylli flos) gyógyhatású, száraz bimbói jellemzően fűszeres illatú, ám kesernyés ízű illóolajat, cserzőanyagot, eugenolt, gyantát, kariofillint, nyálkát, viaszt tartalmaznak. A trópusi vidékeken őshonos örökzöld fát – amelynek virágbimbói a szegfűszeg fűszert adják – főleg Kelet-Indiában, az indonéz szigetvilágban, Zanzibárban teremnek. Sokoldalú felhasználású, akár illóolajként, aromatikum formájában is forgalomba kerül, főként az illatszeripar alkalmazza. A népgyógyászat belsőleg emésztési panaszok, fog- és fejfájás csillapítására, szájüregi fertőzések megszüntetésére ajánlotta. Magas illóolaj tartalma (eugenol) baktérium-, gombaellenes, valamint gyulladás- és görcsoldó hatásúnak bizonyult.

Az ünnep illatához válasszunk ki egy formás narancsot. Szépen sorban tűzzünk bele szegfűszeget. Kerek papírtányérra helyezett néhány fenyőágra tegyük rá az elkészült narancsot, egy vékonyabb gyertyát is tehetünk a narancs közepébe. Kellemes narancsos-szegfűszeges fenyőillat tölti be majd a szobánkat.

Recept: vendégváró ital – alkohol nélkül

2 dl vízbe tegyünk 6-7 db szegfűszeget, 1 mokkáskanálnyi ánizsmagot, 1 kis rúd fahéjat, kevés vaníliarúd darabot (vagy 1 mokkáskanál vaníliás cukrot). Forraljuk fel, majd 2 perc főzés után hagyjuk kicsit hűlni, aztán szűrjük le. Öntsünk hozzá kb. 1 liter vörös vagy fehér szőlőlevet (vagy mustot). Finom meleg italt kapunk, amit díszíthetünk narancs- vagy citromkarikával.

A sokoldalú gyömbér

A gyömbért (Zingiber officinale) évezredek óta hasznosítja az emberiség. Eredetét tekintve Ázsiából származik. Nemcsak ételek ízesítésére, hanem gyógyászati célból is eredményesen alkalmazható. Az immunrendszert támogatja, sőt a vírusokkal is elbánik. Gingerol hatóanyaga gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, valamint az ízületi gyulladással és izomlázzal járó fájdalmakat is képes enyhíteni.

Az emésztőnedvek termelését fokozza, a gyors fehérjebontásnak köszönhetően pedig gátolja a puffadásos tünetek kialakulását. Hányinger ellen is igen hatásos. Hosszabb távú használata során a koleszterin- és vércukorszintre, valamint az emelkedett vérnyomásra is kedvező hatású. Nehezebb, puffasztóbb ételek elfogyasztása után, egy gyömbérital áldásos könnyebbséget hozhat, egyben egészségünket is szolgálja.

Kakukkfű: baktériumölő, görcsoldó, mustáros mártásba is jó

A téli – hüvelyesekből készült –, de zöldség- és más levesekhez kakukkfüvet is használjunk, óvatosan adagolt fűszerként, hiszen megkönnyíti az emésztőnedvek termelődését (keserű és cseranyagaival, valamint timol és karvakol illóolajaival). Erőteljes baktériumölő, szélhajtó és görcsoldó, nem utolsósorban pikáns ízű. A karácsonyi sültekhez például készíthetünk mustáros mártást kakukkfűvel, kevéske citrommal.

* * *

Emlékek, illatok, ízek! Összekapcsolnak bennünket a téli ünnepekkel, elsősorban a karácsonnyal. Használjuk fel a természet fűszerei, gyógynövényei adta ajándékokat arra, hogy ne csak a testünket, a lelkünket is melegség járja át.
Rajtunk is múlik, mennyire lesz boldog a karácsony!

Németh Imréné Éva
fitoterapeuta, aromaterapeuta, természetgyógyász, Energy Belváros klubvezető
Tel.: +36 (20) 974 2394
E-mail: nemeva54@gmail.com
Tanácsadás

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Gyógynövénykincseink: amit az ősz kínál

Ajánljuk még az Illóolaj-keresőnket.