Igéző téli ízek, illatok

A tél friss levegőjében a forralt borok fűszeres aromája keveredik a fenyő, a sült alma és a narancs illatával. A fűszeres illatok hétköznapi és gyógyító szerepét felismerhetjük a hagyományainkban, a táplálkozási szokásainkban és életvitelünkben. Németh Imréné Éva fitoterapeuta természetgyógyász nemcsak ezekről szól, hanem remek recepteket is megoszt velünk.

Étkezés és egészség télen – ünnepi tanácsok

A decembert Karácsony hava vagy Télelő hava néven is ismerték régen. A falu téli életét az otthoni munkák után a beszélgetések, a közösségi tevékenységek, együtt megtartott ünnepek töltötték ki. Németh Imréné Éva fitoterapeuta természetgyógyász többek között a téli vitaminforrások kiaknázásához és a megfelelő fűszerek kiválasztásához ad hasznos tanácsokat.

Házi fűszerpatika, izzadt láb, száraz bőr

Nyáron számos gyógy- és fűszernövény begyűjtésével magunk is kialakíthatunk egyfajta házipatikát, afféle „fűszerbázist”, amit később igen hasznosan fel tudunk használni. Emellett más időszerű témákról is szól Németh Imréné Éva fitoterapeuta természetgyógyász cikke, amelyben tanácsokat ad a nyári hőségben fokozott izzadás, bőrszárazság és leégés esetére.

Nyári gyógyító levesek

A hőségben jólesik egy tányér leves, hiszen az nemcsak finom, hanem folyadékpótlásra is jó. Amit pedig mi magunk készítünk, az még értékesebb, ráadásul tudjuk, milyen minőségű nyersanyagot tettünk bele. Szünidőben a gyerekek örömére sok szülő, nagyszülő vállalja a főzést. Az így, szeretetből készített ételek energiáikban is plusz értéket képviselnek.

Finom fűszerekkel több zöldség fogy

Vajon könnyebben rávehetők-e a felnőttek a zöldségfogyasztásra, ha többféle fűszert, például gyömbért, curryt, rozmaringot vagy fokhagymát használnak az ízesítéshez? Az amerikaiak többsége ugyanis nem fogyaszt elegendő zöldséget, és legtöbbjük ezt azok rossz ízével indokolja. Sokan elkészíteni, fűszerezni sem tudják az ételeket, hogy azok jóízűek legyenek.

Egy fűszer, amely megérint

A szecsuáni borsról, az ázsiai konyha széles körben használt fűszeréről azt állapította meg a University College London kutatógárdája, hogy képes az agyban az érintés érzetét kelteni. Kémiailag aktiválja az érintésért felelős idegrostokat az ajkakon és a nyelven, és másodpercenként 50 érzetet közvetít az agyba. Nem véletlen tehát, hogy ez a bors – amely nem rokona az ismert borsfajtáknak – evésekor megbizsergeti a nyelvünket…

Téli fűszerek

A tél, az ünnepek az aprósütemények ideje. De míg a gyerekek tágra nyílt szemekkel vetik rá magukat a mézeskalácsra, fahéjas csillagokra, mandulás süteményre, a szülők gyakran aggódnak. Az ünnepi fűszerek ugyanis, mint a fahéj és szerecsendió nem teljesen veszélytelenek. Aki azonban az édesszájúságot nem viszi túlzásba és tudja, miből készülnek a sütemények, annak nincs mitől félnie. Ellenkezőleg – mértékkel fogyasztva sok fűszernek egészségjavító hatása van. Nézzük a fahéj, szegfűszeg, kardamom és társaik jó és rossz oldalát!

Fűszerallergia: élet ízek és kozmetikumok nélkül

Képzeljünk el egy világot, ahol nem viselünk sminket, nem érezzük parfümök illatát, és a nem fogyasztunk készételeket. Hogyan élhetünk együtt a fűszerallergiával? Krémekben, kozmetikumokban található, főként illatanyagként használt allergének a bőrrel való érintkezés útján csalánkiütést, ekcémát, belélegezve orrfolyást, légzési nehézséget okozhatnak. Allergiás tüneteket leggyakrabban a fahéj, vanília, fokhagyma, fekete bors, kakukkfű, kömény, fűszerpaprika és koriander okoz.

Curry: a tradicionális gyógyászat reneszánsza

Az Oregoni Állami Egyetem munkatársai a curry nevű fűszer egészségvédő hatásait tanulmányozta, újabb indokokkal támasztva alá, hogy a gyógyászat évszázadok óta jó úton járt a fűszer hatóanyagát, a kurkumint illetően. A kurkumin már régóta a tudományos érdeklődés fókuszában van, korábban azonban antioxidáns és gyulladáscsillapító hatását tanulmányozták.

A szív fűszere: kardamom

A kardamom hazánkban még kevésbé közismert, ám annál sokoldalúbb fűszernövény, amely számos gyógyhatással is rendelkezik. Nemcsak ételeinket, italainkat teheti ízletesebbé, de még a leheletünket is felfrissíti. Rágó helyett rágjunk kardamomot!