Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Nyári gyógyító levesek

A hőségben jólesik egy tányér leves, hiszen az nemcsak finom, hanem folyadékpótlásra is jó. Amit pedig mi magunk készítünk, az még értékesebb, ráadásul tudjuk, milyen minőségű nyersanyagot tettünk bele. Szünidőben a gyerekek örömére sok szülő, nagyszülő vállalja a főzést. Az így, szeretetből készített ételek energiáikban is plusz értéket képviselnek.

Finom fűszerekkel több zöldség fogy

Vajon könnyebben rávehetők-e a felnőttek a zöldségfogyasztásra, ha többféle fűszert, például gyömbért, curryt, rozmaringot vagy fokhagymát használnak az ízesítéshez? Az amerikaiak többsége ugyanis nem fogyaszt elegendő zöldséget, és legtöbbjük ezt azok rossz ízével indokolja. Sokan elkészíteni, fűszerezni sem tudják az ételeket, hogy azok jóízűek legyenek.

Egy fűszer, amely megérint

A szecsuáni borsról, az ázsiai konyha széles körben használt fűszeréről azt állapította meg a University College London kutatógárdája, hogy képes az agyban az érintés érzetét kelteni. Kémiailag aktiválja az érintésért felelős idegrostokat az ajkakon és a nyelven, és másodpercenként 50 érzetet közvetít az agyba. Nem véletlen tehát, hogy ez a bors – amely nem rokona az ismert borsfajtáknak – evésekor megbizsergeti a nyelvünket…

Téli fűszerek

A tél, az ünnepek az aprósütemények ideje. De míg a gyerekek tágra nyílt szemekkel vetik rá magukat a mézeskalácsra, fahéjas csillagokra, mandulás süteményre, a szülők gyakran aggódnak. Az ünnepi fűszerek ugyanis, mint a fahéj és szerecsendió nem teljesen veszélytelenek. Aki azonban az édesszájúságot nem viszi túlzásba és tudja, miből készülnek a sütemények, annak nincs mitől félnie. Ellenkezőleg – mértékkel fogyasztva sok fűszernek egészségjavító hatása van. Nézzük a fahéj, szegfűszeg, kardamom és társaik jó és rossz oldalát!

Fűszerallergia: élet ízek és kozmetikumok nélkül

Képzeljünk el egy világot, ahol nem viselünk sminket, nem érezzük parfümök illatát, és a nem fogyasztunk készételeket. Hogyan élhetünk együtt a fűszerallergiával? Krémekben, kozmetikumokban található, főként illatanyagként használt allergének a bőrrel való érintkezés útján csalánkiütést, ekcémát, belélegezve orrfolyást, légzési nehézséget okozhatnak. Allergiás tüneteket leggyakrabban a fahéj, vanília, fokhagyma, fekete bors, kakukkfű, kömény, fűszerpaprika és koriander okoz.

Curry: a tradicionális gyógyászat reneszánsza

Az Oregoni Állami Egyetem munkatársai a curry nevű fűszer egészségvédő hatásait tanulmányozta, újabb indokokkal támasztva alá, hogy a gyógyászat évszázadok óta jó úton járt a fűszer hatóanyagát, a kurkumint illetően. A kurkumin már régóta a tudományos érdeklődés fókuszában van, korábban azonban antioxidáns és gyulladáscsillapító hatását tanulmányozták.

A szív fűszere: kardamom

A kardamom hazánkban még kevésbé közismert, ám annál sokoldalúbb fűszernövény, amely számos gyógyhatással is rendelkezik. Nemcsak ételeinket, italainkat teheti ízletesebbé, de még a leheletünket is felfrissíti. Rágó helyett rágjunk kardamomot!

Fogyjunk erős paprikával!

Egészséges ételeket erős paprikával fűszerezni nem nagy találmány, de egy új tanulmány szerint segíthet több kalóriát és kicsivel több zsírt elégetni.

Az ájurvédikus táplálkozás alapszabályai (2.)

Az evésnek élvezetet kell nyújtania. A kapkodva habzsolás, figyelmetlen táplálkozás fizikai problémákat okoz, de kedvezőtlenül hat érzelmeinkre, viselkedésünkre is. A megfelelő étkezésnek szolgálnia kell a test, a lélek, a szellem egészségét egyaránt.

A tíz legjobb öregedést gátló fűszer

Azok a gyógynövények és fűszerek, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat (főként fenolt), hatékonyan csökkentik a magas vércukorszint által okozott szövetkárosodásokat és gyulladásokat, illetve képesek megelőzni a szívbetegségeket és az idő előtti öregedést.