Finom fűszerekkel több zöldség fogy

Vajon könnyebben rávehetők-e a felnőttek a zöldségfogyasztásra, ha többféle fűszert, például gyömbért, curryt, rozmaringot vagy fokhagymát használnak az ízesítéshez? Az amerikaiak többsége ugyanis nem fogyaszt elegendő zöldséget, és legtöbbjük ezt azok rossz ízével indokolja. Sokan elkészíteni, fűszerezni sem tudják az ételeket, hogy azok jóízűek legyenek.

Cassandra Nikolaus, az Illinois Egyetem doktorandusz hallgatója arra gondolt, ha megfelelő és változatos fűszerekkel ízesítenék a zöldségeket, akkor hozzáadott nátrium és zsír nélkül is élvezetesebbé lehetne őket tenni. Az American Journal of Health Behavior című lapban közzétett tanulmányában annak próbált utánajárni, melyik réteg melyik fűszert kedveli leginkább.

Zöldséges fűszeres krumpli

A vizsgálat során húsz különféle fűszert soroltak fel a kutatók, melyek közül az alanyoknak választaniuk kellett. Az eredmények azt mutatták, hogy a fiatalabbak és az ázsiaiak, illetve a csendes-óceániai térségből valók a húsz fűszerből tizenkilencet gyakrabban használtak, mint az idősebbek, továbbá a fehérek, afroamerikaiak vagy a hispánok. Emellett az is kiderült, hogy a nők gyakrabban használtak különféle fűszereket a főzéshez, továbbá ők és a 18-49 év közöttiek magabiztosabbnak érezték magukat a fűszerrel való főzés terén, míg a fehérek, illetve azok, akiknek az éves jövedelme 50 000 dollár alatt volt, kevésbé voltak otthon a konyhában.

A vizsgálat szerint mindez azért fontos, mert ha azonosítani tudják, melyik társadalmi réteg és melyik korosztály milyen fűszereket részesít előnyben, könnyebben lehet őket ösztönözni a zöldségfogyasztásra.

Az is fontos hozadéka volt a vizsgálatnak, hogy kiderült belőle, sokan egyszerűen nem érzik magukat képesnek arra, hogy finomakat főzzenek a különféle zöldségekből, így bizonyára az is sokat jelentene, ha ezeknek az embereknek megtanítanák a különféle főzési, párolási eljárásokat, melyekkel jóízű ételek készíthetők.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés