Csökkentik-e a rák kockázatát a brokkoli és társai?

Megelőzhetjük-e a rákot keresztesvirágú zöldségek fogyasztásával? Ezt a kérdést járta körül egy cikk a The New York Times internetes oldalán. Az amerikai újság válasza röviden: a brokkoli, a karfiol és a kelbimbó jót tesz az embernek csakúgy, mint a fehérrépa, vagy pedig a sötétzöld színű zöldségek közül a kelkáposzta és a rukkola fogyasztása.

Kalóriacsapdák a gyümölcsök és zöldségek között

A gyümölcsök és zöldségek egészségesek, és csak kevés kalóriát tartalmaznak. Néhány gyümölcs- és zöldségfajta azonban felér egy kisebb kalóriabombával. A banán, az avokadó és a datolya például nem éppen kevés kalóriájáról híres. Aki vigyázni akar az alakjára, jobb, ha csak kis mennyiségben fogyasztja őket. Bemutatjuk a 10 legnagyobb kalóriacsapdát.

Finom fűszerekkel több zöldség fogy

Vajon könnyebben rávehetők-e a felnőttek a zöldségfogyasztásra, ha többféle fűszert, például gyömbért, curryt, rozmaringot vagy fokhagymát használnak az ízesítéshez? Az amerikaiak többsége ugyanis nem fogyaszt elegendő zöldséget, és legtöbbjük ezt azok rossz ízével indokolja. Sokan elkészíteni, fűszerezni sem tudják az ételeket, hogy azok jóízűek legyenek.

Trükkök, vicces formák – és a gyerek megeszi!

Sok szülőnek ismerős lehet a helyzet: szinte könyörögnie kellett a gyereknek, hogy egyen még egy falatot. A kicsik leginkább éppen a zöldségeket hanyagolják. Nekik ugyan hiába magyaráznák, hogy a rostban gazdag étkezés az egészség egyik alapköve, ez nem érdekli, nem hozza lázba őket. Mi az mégis, amivel rávehetnénk őket az egészségesebb táplálkozásra?

Dőzsölés után frissítő táplálkozás

Tegye fel a kezét az, aki nem evett többet és kalóriadúsabbat karácsonykor, mint máskor? Nekik gratulálunk, mert biztos, hogy ők jelentik a kivételt. Az alábbiak főleg annak jelentenek segítséget, aki az ünnepek alatt jó sokat evett, és most valami könnyedebbre vágyik. Inkább többször együnk keveset – tudatossággal ezt nem is olyan nehéz kivitelezni.

Alulértékelt zöldségek kiváló előnyökkel

Edd meg a zöldséget! – ezt a mondatot sokszor hallottuk gyerekkorunkban. A felszólítás többnyire a spenótra, brokkolira vonatkozott. Tudományos kutatások azonban kimutatták, hogy van néhány olyan zöldségféle, amelyek egészséges volta talán nem annyira ismert, nemigen foglalkozunk velük, valójában azonban igazi tápanyagbombák, és meglepően erős hatásúak.

Együk magunkat fittre kalóriaszegény zöldségekkel!

Zöldséget enni jó – nemcsak azért, mert finom és egészséges, hanem azért is, mert a legtöbb zöldség nem hizlal. Ne csak főétel mellé, köretnek vagy salátának együk, vagy reggelire, vacsorára ropogtassunk zöldségeket, hanem próbáljuk meg, hogy csokoládé helyett, nassolnivalóként is fogyasztunk például zellert, retket, uborkát, padlizsánt vagy spárgát.

13+1 ötlet a zöldségfélék megkedveltetésére

Sok szülő panaszkodik arra, hogy gyermeke nem szívesen eszik zöldségeket, márpedig a vitamindús ételek fogyasztása, különösen kisgyermekkorban, feltétlenül szükséges a megfelelő fejlődéshez. Íme néhány olyan ételfajta, amivel szinte észrevétlenül csempészhetünk zöldségeket a gyermek étrendjébe!

Segíthetnek rábírni a gyerekeket a zöldségfogyasztásra a vonzó márkanevek

A gyerekeik zöldség- és gyümölcsfogyasztásáért vívott harcban a szülők úgy tűnik, hamarosan új segítőket kaphatnak az Erőnyerő Brokkoli és a Röntgenrépa személyében. A Cornell Egyetem tudósai megvizsgálták, hogyan hat egy apró változtatás, ebben az esetben a márkanevek alkalmazása, a gyerekek napi zöldségbevitelére.

Miért esznek a férfiak kevesebb zöldséget?

A férfiak sokkal kevésbé szeretik a zöldségeket és a gyümölcsöket, mint a nők, és a jelek szerint a kutatók megtalálták ennek a jelenségnek a pszichológiai hátterét. Egy új tanulmány szerint a férfiak kevésbé hiszik el, hogy a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében. „Felmérésünk eredményei azt mutatták, hogy a férfiak kevésbé érzik maguk magabiztosnak, ha zöldségeket, vagy gyümölcsöket fogyasztanak, különösen, munka és tévénézés közben” – nyilatkozta John A. Updegraff.