Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Segíthetnek rábírni a gyerekeket a zöldségfogyasztásra a vonzó márkanevek

A gyerekeik zöldség- és gyümölcsfogyasztásáért vívott harcban a szülők úgy tűnik, hamarosan új segítőket kaphatnak az Erőnyerő Brokkoli és a Röntgenrépa személyében. A Cornell Egyetem tudósai megvizsgálták, hogyan hat egy apró változtatás, ebben az esetben a márkanevek alkalmazása, a gyerekek napi zöldségbevitelére.

Segíthetnek rábírni a gyerekeket a zöldségfogyasztásra a vonzó márkanevekA kutatás során a hagyományos répákat Röntgenrépa néven mutatták be a kutatásban részt vevő 147, 8-11 éves gyereknek, akik 5, etnikai összetétel és pénzügyi helyzet tekintetében is különböző iskolából érkeztek. Az iskolai ebédmenübe hetente háromszor került répa, mindig más-más néven. Az eredmények szerint a szemet erősítő hatása miatt Röntgenrépának nevezett répákból a teljes mennyiség 66 százaléka fogyott el. Ez közel kétszerese annak a mennyiségnek, ami akkor fogyott, ha az ételt simán répának (35 százalék), vagy a nap ételének (32 százalék) nevezték.

„Az eredmények szerint egy rendkívül egyszerű, olcsó, sőt, ingyenes módszerrel jelentősen növelni lehet a gyerekek iskolai zöldségfogyasztását” – nyilatkozta a kutatás vezetője Brian Wansink, aki a Cornell Egyetem Dyson Alkalmazott Gazdálkodás és Menedzsment Tanszékének professzora. „Egyértelmű, hogy a vonzó márkanevek segíthetik az egészséges ételek népszerűbbé tételét a kisgyerekek körében. Ez a módszer semmibe nem kerül, hiszen csak egy jól hangzó nevet kell kitalálni, ami lehetőség szerint valamilyen kapcsolatban áll az adott zöldséggel vagy gyümölccsel.”