13+1 ötlet a zöldségfélék megkedveltetésére

Sok szülő panaszkodik arra, hogy gyermeke nem szívesen eszik zöldségeket, márpedig a vitamindús ételek fogyasztása, különösen kisgyermekkorban, feltétlenül szükséges a megfelelő fejlődéshez. Íme néhány olyan ételfajta, amivel szinte észrevétlenül csempészhetünk zöldségeket a gyermek étrendjébe!

1. Lepények

A hazai konyha nemzetközivé válásával nálunk is megjelentek a pie-k és a quiche-ek. Ezek tulajdonképpen mind egy tésztás alapreceptre készülnek, a különbség csak a töltelékekben van: spárgás, brokkolis(-csirkés), sütőtökös(-hagymás-kecskesajtos), cukkinis, gombás, hagymás, spenótos, spárgás-paradicsomos… ezer- és ezerféle változatban elkészíthetők, s legtöbbjük a gyerekek ízléséhez közel áll.Krémleves

2. Levesek

A levesről leginkább a húsban gazdag magyar levesekre asszociálunk először, pedig az egyik új trend a közelmúltban épp a krémlevesek elterjedése volt. Ilyet pedig szinte bármilyen zöldségből készíthetünk: sárgarépából (joghurttal), brokkoliból (fenyőmaggal), sütőtökből (tökmaggal), paradicsomból (pestóval), zöldborsóból, cukkiniből, spárgából. S ha ezek már beváltak, jöhet a sóskaleves vagy a minestrone is!

3. Tészták

Az olyan hagyományos tésztaételek, mint a bolognai spagetti vagy a milánói makaróni mindörökké a gyerekek kedvencei lesznek, de ha hús helyett/mellé zöldségeket is csempészünk bele, akkor szinte észrevétlenül adagolhatjuk nekik a vitaminokat. Egy finom zöldséges penne, egy tengeri herkenytűs spagetti (sok friss zöldséggel), egy thai csirkés-zöldséges tészta vagy egy hideg tésztasaláta biztosan leveszi őket a lábukról!

4. Saláták

A mai magyar gyerekek szüleinek kiskorukban még az ecetes lébe rakott fejes saláta jelentette a salátát. Mára nagyot fordult a világ, s a modern konyhának már része egy sor olyan fantáziadús saláta, mint a coleslaw (amerikai káposztasaláta), a fetás-olívás görög saláta vagy a (főleg csirke)hússal készült friss saláták. De érdemes egy próbát tenni a grillezett sütőtökös salátával is, hátha a gyermek azt is megkedveli!Zöldséges pizza

5. Pizza

Ha a tésztának esetleg ellent is tudnak állni a gyerekek, a pizzának biztosan nem – még akkor sem, ha telerakjuk nekik zöldséggel! Próbálkozhatunk sonkás-gombás-kukoricás változattal, zöldséges-paradicsomos verzióval, tejfölös alapú brokkolis-kukoricás ízesítéssel vagy bármilyen más olyan húsféle-zöldség kombinációval, amit a gyermek kedvel. S bár a pizza hazája Olaszország, a görög változat is nagyon finom!

6. Hamburger

A hamburgerről először biztosan nem a zöldség ugrik be, pedig ha belegondolunk, kevés jobb módszer van arra, hogy friss salátát vigyünk a gyerek étrendjébe, mint hogy hamburgerbe pakoljuk. Akár lencsefasírttal is kipróbálhatjuk, de maradhatunk a húsos változatnál is, abból is rengeteg féle hamburgerkülönlegesség készíthető. Kevés hús, sok zöldség, s mindjárt egészségesebb lesz minden gyerekétkek mumusa!

7. Rántott zöldségek

Minden a gombával kezdődött, eleinte nem is igen rántottak nálunk más zöldségfélét. De aztán jött a karfiol, majd a patisszon és a tök, a brokkoli, a cukkini, és lassan eljutottunk oda, hogy minden étlapnak része valamilyen rántott zöldségféle, amelyet korántsem csak a vegetáriánusok fogyasztanak. Mi két különlegességet ajánlunk a gyerekeknek: az aszalt szilvás rántott gombát és a bundázott zöldségeket teriyaki csirkével!

(A cikk folytatásához kattintson ide.)