Dőzsölés után frissítő táplálkozás

Tegye fel a kezét az, aki nem evett többet és kalóriadúsabbat karácsonykor, mint máskor? Nekik gratulálunk, mert biztos, hogy ők jelentik a kivételt. Az alábbiak főleg annak jelentenek segítséget, aki az ünnepek alatt jó sokat evett, és most valami könnyedebbre vágyik. Inkább többször együnk keveset – tudatossággal ezt nem is olyan nehéz kivitelezni.

Észre fogjuk venni, hogy sokkal kevesebb étellel is jól tudunk lakni, noha a karácsonykor kitágult gyomornak, valamint a felborított vércukorszintnek idő kellhet, mire beáll az egyensúly.

Zöldségek kuszkusszalSzó sincs arról, hogy máris fogyókúrára biztatnánk mindenkit a 2016-os fogadalmak jegyében. Az viszont könnyen lehetséges, hogy az ünnepi terülj-terülj asztalkám után sokan vágynak frissítőbb, könnyedebb ételekre. Ha Ön is a sokfogásos menüket fogyasztotta családi körben, akkor ezúttal lazítson az étrendjén!

De mit fogyasszunk ilyenkor? Például serpenyőben sült zöldségeket! Ez az étel pillanatok alatt összeállítható, tápláló és változatosan elkészíthető. Egyszerűen csak felaprítunk-felkockázunk mindenféle zöldséget, amit találunk otthon, akár frisset, akár a mélyhűtőből. Még ínycsiklandozóbb lesz az étel, ha törekszünk a választékos színösszeállításra (ez nem csak a külsőségek miatt fontos, hanem azért, mert az ételek a színükkel is jelzik a beltartalmat). A keverékünkhöz aztán adhatunk sajtot, felkockázott csirke-, vagy pulykamellet, valamint különböző szószokat, vagy tejszínt és fűszereket.

Ez az étel a végtelenségig variálható, és gyakorlatilag tíz perc alatt készen van. Így könnyű ebéd, vagy vacsora lehet belőle, fogyaszthatjuk önmagában, köretként, vagy pl. teljes kiőrlésű kenyérrel. Az is fontos, hogy kevés vajon, olívaolajon, vagy kókuszzsíron pirítsuk az ételeket, hiszen ezáltal is könnyedebb lesz az étel.

A zsíros húsokat, cukros, finomlisztes ételeket mindenképpen kerüljük, ha szeretnénk könnyebbnek érezni magunkat. Figyeljünk továbbá a mennyiségre is: csak annyit együnk, amennyi jólesik! Ha kezdünk jóllakni, akkor fejezzük be az étkezést, és inkább többször együnk keveset. Tudatossággal mindezt nem is olyan nehéz kivitelezni.

Észre fogjuk venni, hogy sokkal kevesebb étellel is jól tudunk lakni, noha a karácsonykor kitágult gyomornak, valamint a felborított vércukorszintnek idő kellhet, mire beáll az egyensúly.