Ahol ismeretlen a túlevés, elhízás, a cukorbetegség

Lehet-e minta, követendő példa számunkra Bolívia őslakosainak étrendje? Elsőre furcsának és feleslegesnek tűnik ez a kérdés, mégis érdemes elgondolkodnunk rajta, ha figyelembe vesszük, hogy a tsimanék (más néven chimanék) szíve és érrendszere még idősebb korban is kivételesen jó állapotban van, és szinte ismeretlen közöttük a cukorbetegség.

Dőzsölés után frissítő táplálkozás

Tegye fel a kezét az, aki nem evett többet és kalóriadúsabbat karácsonykor, mint máskor? Nekik gratulálunk, mert biztos, hogy ők jelentik a kivételt. Az alábbiak főleg annak jelentenek segítséget, aki az ünnepek alatt jó sokat evett, és most valami könnyedebbre vágyik. Inkább többször együnk keveset – tudatossággal ezt nem is olyan nehéz kivitelezni.

Karácsonyi tanácsok a túlevés ellen

Az ünnepek alatt hajlamosak vagyunk arra, hogy a sok finom falat láttán túlegyük magunkat. Pedig ha mértékkel fogyasztjuk, a magyaros, alkalomhoz illő ételek is beépíthetők az egészséges táplálkozásba. Nincs tiltott étel vagy élelmiszer, csak kerülendő mennyiségek! Lásunk öt hasznos tanácsot, amelyek segítségünkre lehetnek a karácsonyi plusz kilók ellen.

Túlevéshez vezet a fehérjehiány

A fehérje iránti ösztönös étvágy olyan erős, hogy addig eszünk, amíg nem sikerül eleget juttatni belőle a szervezetünkbe – még akkor is, ha ez a szükségesnél jóval több energia bevitelével jár. A Sydney Egyetem Charles Perkins Központjának eredményei az Obesity Reviews című szakfolyóirat internetes kiadásában olvashatóak.