Túlevéshez vezet a fehérjehiány

A fehérje iránti ösztönös étvágy olyan erős, hogy addig eszünk, amíg nem sikerül eleget juttatni belőle a szervezetünkbe – még akkor is, ha ez a szükségesnél jóval több energia bevitelével jár. A Sydney Egyetem Charles Perkins Központjának eredményei az Obesity Reviews című szakfolyóirat internetes kiadásában olvashatóak.

A szakértők úgy vélik, hogy a proteinéhség a járványszerűen terjedő elhízás egyik kulcstényezője, mivel az emberek kalóriabevitele fordított arányban növekszik a fehérjebevitel csökkenésével. Súlytól, kortól és a diéta időtartamától függetlenül most elsőként derült ki, hogy a fehérje arányának csökkentése növeli a teljes energiabevitelt, amivel hozzájárul a túlsúly és az elhízás kialakulásához. 

A kutatás 38 publikált kísérleti eredményt elemzett újra, melyek a szigorítatlan étrendet hasonlították össze különböző diétákkal, változatos korosztályú és testtömegindexű egyéneknél, eltérő időtartamú étrendek esetén. 

„Rájöttünk, hogy kortól és testtömeg-indextől függetlenül olyan erősnek bizonyul a proteinéhség, hogy addig folytatódik az evés, amíg nem kerül belőle elegendő a szervezetbe. Még akkor is, ha ez a szükséges energiamennyiség többszörösével jár” – mondta a kutatást vezető Dr. Alison Gosby. Mivel az étrendek egyre nagyobb arányban tartalmaznak szénhidrátban és zsírban gazdag fogásokat, a fehérjebevitel csökken, így a kalóriabevitel növekszik. 

Például ha valaki cukros üdítőt fogyaszt, amiben szinte nincs is fehérje, de sok a kalória, az energiabevitel nő, hiszen ettől függetlenül addig fog enni, amíg nem juttat be elég fehérjét. Így ha üdítővel kísérjük az ebédet, sokkal több energia mellett ugyanazt az értékes ételmennyiséget visszük be. A proteinéhség ereje ijesztő napjaink táplálkozási kultúrájában, hiszen rengeteg alacsony fehérjetartalmú ételt fogyasztunk napi rendszerességgel.

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Túlzott étvágy – mit tehetünk ellene?