Karácsonyi tanácsok a túlevés ellen

Az ünnepek alatt hajlamosak vagyunk arra, hogy a sok finom falat láttán túlegyük magunkat. Pedig ha mértékkel fogyasztjuk, a magyaros, alkalomhoz illő ételek is beépíthetők az egészséges táplálkozásba. Nincs tiltott étel vagy élelmiszer, csak kerülendő mennyiségek! Lásunk öt hasznos tanácsot, amelyek segítségünkre lehetnek a karácsonyi plusz kilók ellen.

Nem csak rántva, sütve jóA Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tippjei:

  • Étkezzünk lassan, rágjunk meg jól minden falatot!
  • A napi ötszöri étkezés ilyenkor is javasolt, de ha elfogyasztunk egy-egy kocka csokit vagy szaloncukrot, az is étkezésnek számít.
  • Figyeljünk az adagokra, mennyiségekre! Ne feledkezzünk meg a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztásról sem, lehetőleg minden étkezés tartalmazzon zöldséget vagy gyümölcsöt!
  • Mozogjunk minden nap a friss levegőn, ez állhat akár fél óra intenzívebb sétából is, a cél, hogy ne a tv előtt emésszük meg a karácsonyi nehéz falatokat!
  • Az ünnepi menü részeként fogyasszunk halat is! Bár önmagában egyetlen élelmiszer sem tesz bennünket egészségessé, a bőséges halfogyasztás hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez. A legtöbb hal 100 grammja 20 gramm fehérjét tartalmaz, ami az ajánlott napi bevitelnek mintegy harmada. Bár az „olajos” halak tartalmaznak zsírt, de ez főként telítetlen. A tenger gyümölcsei olyan ásványi anyagokban is gazdagok, mint a vas, a kalcium és a cink – írja az MDOSZ karácsonyi közleményében.